Zalige muziek in de balzaal

vrijdag 9 oktober 2009 14u45 | patricia (tekst), Pieter Morlion (beeld) | 2 reacties
Trefwoorden: , , , , .

vooruit Op voorhand vond ik het een beetje een rare combinatie: Tomàn en the Sedan Vault. Maar ik keek er ook wel naar uit om the Sedan Vault een tweede keer live aan het werk te zien. Luid, een tikkeltje chaos, en door de set razen, josie pakt me de woorden uit de mond. De zanger zat echter thuis met griep en gelukkig kon men bij Vooruit Intergalactic lovers op trommelen. Het zal het komende jaar vermoedelijk moeilijk zijn om de winnaars van de jongste editie van De Beloften niet tegen te komen tijdens hun tournee in de Gentse cafés. En dat is alleen maar goed nieuws, want ik wil ze nog een keer aan het werk zien. Ik ben donderdagavond keihard fan geworden. En ik ben wellicht niet de enige…

Intergalactic Lovers Intergalactic Lovers

Zangeres Lara Chedraoui heeft me ingepakt met haar stem. Ik hoorde flarden van Cat Power, Heather Nova, en zelfs wat Hole toen ze heel hard haar keel openzette. Maar het is niet de zoveelste singer songwriter met gitaar. Nee, hier staat een groep. Met mooie jongens, van binnen en van buiten, verzekerde ze ons. De ideale bindtekst naar Look at those boys, een vlotte song zoals ze er wel meer hebben. Ook de rustige songs zoals het openingsnummer konden me wel bekoren. Ze lijken me een terechte winnaar van de Beloften en ik ben benieuwd om hen te zien evolueren. Muzikaal zit het zeker al goed, ook qua présence op het podium is er weinig op aan te merken. Het moet wat intimiderend zijn om voor een goedgevulde balzaal een andere groep te moeten vervangen op het allerlaatste nippertje. Al brachten ze het er uitstekend van af. Ze kregen de zaal eerder goed mee, leek mij. De studenten hadden donderdagavond duidelijk hun weg naar de balzaal gevonden. Ik begon me zowaar wat oud te voelen, maar goede muziek kent geen leeftijd.

Tomàn heeft de ideale manier gevonden om het probleem van bindteksten te omzeilen. Ze openden hun set met Where wolfs wear wolfs wear, het nummer van hun gelijknamige jongste cd. Het enige nummer ook, dat weliswaar 45 minuten duurt. Commerciële zelfmoord volgens de ene, eigenzinnig muzikaal statement volgens de anderen. Maar het werkt live perfect.

Tomàn Tomàn

Tomàn kan je in het postrock vakje duwen en dan zijn lang uitgesponnen songs met geluidsmuren een noodzakelijk en essentieel gegeven. Where wolfs wear wolfs wear wordt vergezeld van een animatiefilm, een leuk extraatje, al spreekt de muziek wat mij betreft ook wel voor zichzelf. Ik heb in elk geval genoten van begin tot einde.

Tomàn Tomàn

Op hun myspace vermelden ze wildlife als één van hun invloeden, ik vraag me in elk geval af waar ze die beren, zalm en wolven in Lo-Reninge ooit zijn tegen gekomen. Of Gent, want ze hebben hun territorium wat verlegd. Het is in elk geval verrassend om te zien hoe ze erin slagen om die dieren als een rode draad door hun muziek te blijven meenemen. Afsluiten deden ze met een song van 10 minuten uit hun vorige album, een meer dan geslaagd optreden.

Tomàn Tomàn

Ik weet alvast voor wie ik deze week in Uwged8 ga stemmen, u toch ook?

Intergalactic Lovers en Tomàn, gezien op donderdag 8 oktober in Vooruit

© 2009 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van filip

    Ik was ook een beetje teleurgesteld dat The Sedan Vault door ziekte geveld was, ik had zelfs mijn kaart speciaal voor hen gekocht, maar er was gelukkig inderdaad voor een goede vervanging gezorgd.

  2. Reactie van sg

    Fijn concert, fijn verslag, fijne foto’s. Zie ook ons verslagje voor De Gentenaar (link @ mijn naam)