Gentenaars zijn gulste bloedgevers

maandag 23 november 2009 10u55 | Redactie | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

In Gent en omgeving wonen meer bloedgevers dan in de rest van Oost-Vlaanderen. ‘Dat het Bloedtransfusiecentrum in Gent ligt, speelt daarbij een grote rol. Maar we merken ook een sterke verjonging van onze donoren, onder meer dankzij studentenacties als ‘Bloedserieus’, klinkt het bij het Rode Kruis. De jaarlijkse Bloedserieus-actie van de Gentse studenten gaat overigens vandaag opnieuw van start.

‘Last heb je er niet van, als je bloed geeft en tegelijk geeft het een enorm goed gevoel als je weet dat je op die manier mensen kunt helpen en zelfs levens kan redden’, zegt Marc Loockx. Loockx kan het weten. Zaterdag werd hij in het Gentse stadhuis gehuldigd door het Rode Kruis, als recordbloedgever. ‘Ik heb al 140 keer bloed gegeven’, zegt Loockx. ‘Ik ben er dan ook al mee begonnen in 1969. Je mag tot vier keer per jaar bloed geven – al heb ik soms, door bijvoorbeeld een ziekte, wel eens een keertje moeten overslaan.’

Loockx is een actieve vrijwilliger bij het Rode Kruis. ‘Ik heb ook jarenlang zelf mee bloedcollectes georganiseerd. Als regelmatige donor kan je er toch met net iets meer geloofwaardigheid over vertellen. Kijk, ik heb al zowat 70 liter bloed gegeven in mijn leven. Dat zijn heel wat emmers, niet? En ik kan getuigen: je hebt daar geen last van.’

Lees meer bij De Gentenaar

© 2009 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

 1. Reactie van Jean Marie De Wulf

  Hoelang zou het duren voor Gent leegbloed?
  Mijn bloed willen ze nu niet meer. Ik heb nochtans een zeer begeerde soort…

  • Reactie van Jean Marie De Wulf

   correctie: leegbloedt, sorry.
   Proficiat aan de heer Loockx! zover bracht ik het nooit.