Hoe het begon

woensdag 27 januari 2010 12u05 | ilse | 13 reacties
Trefwoorden: , , .

IlseWe schrijven december 2004. Ik ben pas een nieuwe job begonnen en mijn collega is een fanatieke blogster. Ik experimenteer op dat moment ook een beetje met een eigen blog, op skynetblogs toen nog. Tijdens een koffie, in een pauze vertelt Smetty dat ze het fijn zou vinden om een groepsblog op te zetten, en dat Gent haar een leuk onderwerp lijkt. Zij is niet “van Gent” echter, en dan is zoiets moeilijk. Ik heb een nogal uitgebreid sociaal leven op dat moment en ken de stad als mijn broekzak. Al dat cafézitten en rondhangen overal in Gent blijkt plots toch nut te hebben!

We beginnen te brainstormen en kort nadien haal ik Lien aan boord, al jaren een zeer fijne vriendin des huizes, die het altijd even druk heeft met sociaal doen als ik. Met ons drieën en de technische hulp van Smetty’s toenmalig lief zetten we een eerste versie van Gentblogt op. Toen nog Gent.Blogt. Met een punt, jawel.

Enter the network. Lien en ik hijsen een paar vrienden aan boord en er worden plannen gesmeed op mijn appartement. Ik praat op een avond met een kameraad over onze plannen, ergens aan een Gentse toog. Hij werkt toevallig voor De Standaard en tipt de redactie daar. Als we op 15 februari 2005 “live” gaan, dan gebeurt dat onmiddellijk met een bijhorend artikel in De Standaard. De andere kranten en boekskes volgen snel: misschien is het komkommertijd, misschien is het gewoon een interessant verhaal (Drie vrouwen! Met computers! Stelt u voor zeg!), maar de telefoon stond alleszins niet stil de volgende dagen.

In de zogenaamde blogosfeer gonst het ook van de commentaren op ons projectje: sommigen zijn laaiend enthousiast, anderen vooral kritisch. Nog anderen voelen zich wat voorbijgestoken. Een paar maand later zitten mensen uit elk van die categorieën in de redactie.

in het begin

Van de initiële opstarters haken de meesten af, maar er komt steeds vers bloed bij de redactie. Er zijn ideeën en er is zoveel inzet en gedrevenheid dat het mij bij momenten pakt. In slopend lange vergaderingen proberen we onze werking in een vzw-structuur te gieten, en we zoeken — met vallen en opstaan — naar een goede en efficiënte manier om te communiceren met elkaar. Er komt een forum (afgevoerd ondertussen), een mailinglijst (hebben we nog steeds) en een wiki (ook nog steeds). De lay-out wordt aangepast aan wat ondertussen Gentblogt is geworden (in één woord, jawel) en we blijven groeien.

Er zijn veel schone dingen te vertellen over de afgelopen vijf jaar: over hoe we vaak het nieuws brengen dat nergens anders aan bod komt, over hoe we onze subjectiviteit koesteren. Over hoe we zo vaak fier zijn op u, onze lezers, omdat u wel kan wat op de krantensites niet lukt — discussiëren als volwassen mensen.

Er zijn verhalen over vriendschap, liefde (ja, we hebben zelfs een redactiekoppeltje, gevormd bij Gentblogt), straffe stoten (die keer dat Michel de site een nieuwe lay-out gaf nadat we met vier redactieleden tot drie uur ‘s nachts veel te veel hadden gedronken op mijn terras), over hilarische discussies op de mailinglijst en ongelooflijk coole dingen die we hebben gedaan en gemaakt. We zouden er een boek over kunnen schrijven. En de komende weken zal iedereen van de redactie hier vertellen hoe ze eigenlijk bij Gentblogt beland zijn.

Ik vermoed nu al dat veel verhalen op een soortgelijke manier zullen concluderen als ik nu doe: na vijf jaar ben ik nog steeds apetrots dat ik deel ben van Gentblogt. En ik hoop daar met u allen op te kunnen klinken zaterdag 13 februari 2010, op ons feestje. Tot dan?

© 2010 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van animuz

  Ik vind Gentblogt al 3 jaar een fantastische blog over de mooiste, leukste, wijste, demax-te stad van het universum. Proficiat met jullie 5-jarig bestaan en hopelijk tot 13 februari!

 2. Reactie van stef

  Profiat.
  Ik ben al een kleine vijf jaar fan, met haast dagelijks een korte passage. Weekdag of weekend. Voor mij dé manier om voeling te houden met wat er leeft en bougeert in Gent. En met mij een pak andere collega-ambtenaren stel ik vast. Jullie hebben ongetwijfeld een serieuze bijdrage geleverd aan de frisse dynamiek die Gent kenmerkt. Het maakt ons werk er alleen maar aangenamer op. Merci.

 3. Reactie van Roland

  Een goeie vier jaar geleden heb ik in Parijs de deur achter mij dichtgedaan om mij terug in Gent te nestelen, mede dank zij GentBlogt, fan vanaf het eerste uur!

 4. Reactie van Lies

  Herkenbaar, die verhalen over het prille ontstaan van een groepsblog.
  Ik lees Gentblogt heel graag. Het zijn altijd interessante en goed geschreven artikels. Hopelijk krijgen we nog vele jaar fijn Gents leesvoer van jullie.

 5. Reactie van Tom De Wael

  Thx voor jullie inzet en energie.
  Dat er nog vele jaren mogen volgen !!

 6. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik weet echt niet vanaf wanneer ik gentblog quasi dagelijks raadpleeg. Zeker vanaf de melding in de Gentenaar dat zij het Gents nieuws gingen leveren.
  Misschien zullen sommigen het niet geloven, maar het heeft me echt geholpen om mijn Gentse visie te verbreden! Er is dus in Gent dus wat anders dan onze zwemclub, het college, mijn club, onze vriendenkring, mijn partij, mijn “comité leefmilieu …”, onze buurt….
  Ik krijg hier soms reacties met mijn wereld op haar kop, en dat doet deugd, soms wel wat brutaal maar misschien moet het soms?

  Zonder gentblogt leeft ik niet meer, sorry aan wie het stoort.

 7. Reactie van Guido Pannekoek

  idd Jean Marie, er is meer dan ‘mijn’ en ‘ons’, Gentblogt heeft dus nut :-)

 8. Reactie van rony coekaerts

  zeker ook voor mij! maar ik heb mijn “liefde” reeds een paar dagen geleden neer geschreven en daar blijf ik bij.
  (anders is het zo overdreven :))

 9. Reactie van Sandrien

  Gelukkige verjaardag en chapeau voor het tot nu toe geleverde werk!
  Altijd fijn leesvoer hier op Gentblogt.

 10. Reactie van Nederbelg

  Ook al ben ik er nu weg, ik blijf weg van Gent :-). Gentblogt is ideaal om voeling te houden met het wel en wee in stropkesland. Goe bezig en geef er nog maar eens een goe lap op!

 11. Reactie van Ron

  ‘s Ochtends na het ontbijt, een sigaret en Gentblogt … een evidentie.
  Proficiat met jullie 5de!