Mijn top 3 van de Gentse Feesten

donderdag 29 juli 2010 15u44 | Veerle Baert (tekst), Max Van Hemel (beeld) | 14 reacties
Trefwoorden: , .

1. Met stip op 1: Kommil Foo de Luxe (in de Capitole). Op Gentblogt verscheen hier geen artikel van mijnentwege, wegens werkelijk geen tijd. Maar voor mij was dit het hoogtepunt van mijn Gentse Feesten-agenda. De gebroeders Walschaerts werden voor de gelegenheid bijgestaan door het passionele geluid van het achtkoppige tango-ensemble Orquesta Tanguedia. Hun beste songs, de leukste grappen. Enkel aan de tweede helft moet nog wat gesleuteld worden, maar dat hebben ze bij Gentblogt wel graag, dingen die nog niet af zijn. Kommil Foo ging tango, en hoe. Al ken ik wel gezelliger zalen dan de Capitole, maar dat is een ander verhaal.

2. Fil et Refile (Compagnie Filophile – MiramirO): Diabolo’s, een simpele stelling en vooral veel spektakel. Twee keer gezien, en telkens verwonderd gekeken.

Fil et Refile Fil et Refile

3. The Naked Lunch (Zirk Theatre – Jeugdcircusfestival): Lloyd en Harold waren gastronomische leken, maar voelden zich grote Franse chefkoks. Amusement ‘pour tout le monde’! (ook niks over geschreven op Gentblogt, mijn huiswerk slecht gemaakt blijkbaar)

En dan mijn afknapper van de GF 2010 (met het risico om de helft van de redactie en de rest van de lezers op mijn dak te krijgen): Batakamp.
Ik ben twee keer geweest, want iedereen verdient een tweede kans. Maar ik heb me telkens heel erg op mijn ongemak gevoeld. Vorige edities was ik (en de rest van mijn gezin met mij) geweldige fan, en er van in den beginne bij. Maar nu, mwa… Als het doel was: het effect van een totalitair regime laten voelen, dan zijn ze compleet geslaagd. Als er ergens het woord ‘moeten’ in voorkomt, dan komen alle haren al rechtstaan. Dus die witte sokken aan, met tegenzin, maar toch gedaan, beseffende dat een outsider in dit concept geen leuke namiddag zou opleveren. De kinderen de sokken aan laten doen was andere koek. In hun ogen was het, en ik citeer, een ‘heel flauw mopje’. Ik werd heel erg zenuwachtig door het voortdurend ‘u moeten houden aan de regels’. Als ze kwamen memmen over het feit dat de bekers niet de nodige 3 cm uit elkaar stonden, dan was mijn reactie eerder om de beker op hun hoofd uit te kieperen, dan om me aan de kampregels te houden. Oh, wat zou ik slecht gedijen in een totalitaire maatschappij. En ik weet wel, ik word verondersteld dit grappig te vinden, de humor ervan in te zien, en diets meer. Maar wete wa, op de GF wil ik mij ontspannen. Als ik naar experimenteel theater wil gaan, dan zal ik dat wel doen en dan weet ik ook dat dit hooguit een paar minuten duurt. En sommige concepten scheppen verwachtingen. Zoals Bataclan voor mij garant stond voor ‘laiser faire, laiser passer’, een enclave binnen de GF waar ik altijd wel vrienden tegenkwam, waar ik de kinderen kon loslaten, want geef toe, ver konden ze niet weglopen. Ik ben dus niet veel geweest (als je het niet leuk vindt, moet je er ook niet komen) en heb me telkens in het ‘nostalgisch hoekje’ geplant. En bij deze een oproep voor vzw Cirq: geef ons Bataclan terug, zoals toen aan de Van Eyck, toen enkel de Gentenaren dat plekje wisten zijn en Jezus nog alom tegenwoordig was.
Nah, en nu klink ik als mijn grootouders. *bukt zich voor alle commentaren*

© 2010 GENTBLOGT VZW

14 reacties »

 1. Reactie van Max

  Michel, als er ooit nog een totalitair regime komt, dan worden wij als eersten geëxecuteerd! Gij omdat ge er niet kunt mee leven en ikke omda’k zo’n groot bakkes heb ;)

 2. Reactie van boze buurman

  Over batakamp : VOLLEDIG MET JE EENS!!
  Het was schandalig wat daar gebeurde!!

  boze Buurman

 3. Reactie van Johan

  Batakamp was gewoon saai! Ben er ook 2x geweest… saai!

 4. Reactie van Ine

  awel, vorig jaar was ik ook bijna elke dag te vinden op batakamp samen met mijn vrienden en hun kinderen. dit jaar ben ik slechts 1 keer geweest en dan had ik er al genoeg van. je bent dus niet alleen …

 5. Reactie van Ine

  vorig jaar was ik bijna elke dag te vinden op batakamp samen met mijn vrienden en de kinderen. dit jaar heb ik er na 1 keer al de brui aan gegeven. en die lelijke witte kousen gaan naar het kringloopcentrum!

 6. Reactie van barbara

  Wij hebben ons geamuseerd !
  U vindt vast wel elders een terras in de namiddagzon om uw kinderen op los te laten. Ik ga naar de Gentse om dingen te beleven, en niet om door iemand anders zijn kinderen geterroriseerd te worden. Met dank aan BATAKAMP voor de tucht en de discipline ;)

 7. Reactie van freya

  batakamp was hilarisch, met discobar van gheluwe op kop! homos!

 8. Reactie van Ciesvandekwis

  Ik ben van Geluwe, en ik kan u verzekeren dat we niet konden lachen met dat circus!

 9. Reactie van t21

  De auteur is waarschijnlijk weer zo’n eigen-drank-meesleurende hippie met typische stinkeden dreads.
  Deporteren!

 10. Reactie van koen

  behalve de meer dan nodige herwaardering van de witte tennissok, zou ik vooral toch ook hopen dat kinderen en jongelui opnieuw meer respect kunnen opbrengen voor de harmonie en de orde van ABBA, en ze opnieuw notenleer volgen, ipv van heelder dagen drugs te gebruiken, en werkloos te zijn, en naar reggae te luisteren

 11. Reactie van KoenD

  Kommil Foo was beestig goed, maar er waren mensen mee die ze voor de eerste keer zagen en ze vonden hun liedjes nogal somber. Iemand sprak zelfs van “vrij podium” gevoel.
  Maar ik vind ze in ieder geval nog steeds top.

 12. Reactie van de dt-dokter

  ‘t Is ‘dies meer’, in plaats van ‘diets meer’. Kom volgend jaar gerust nog eens langs, een ingrijpende cursus ‘hoe blog ik in correcte schrijf- en spreektaal?’ wordt uw deel.
  Ik vraag me trouwens af of een diets meer aangenaam zwemmen is, of hoe het er zit met het visbestand of bezeilbaarheid, interessant.

  • Reactie van yossarian

   oh neen, schrijffouten!!

   afschaffen die gentse feesten

  • Reactie van Jan B

   Waarom schrijft u dan zelf fouten aan de lopende band?

   Uw fouten: de komma in de eerste zin hoort daar niet(regels betreffende uitbreidende- en beperkende zinnen); een diets meer zou een hoofdletter nodig hebben; zwemmen “in” een Diets meer; bezeilbaarheid vraagt om een lidwoord, “de” in dit geval; en voor interessant zou een dubbele punt meer aangewezen zijn dan volstrekt verkeerde komma…

   Vijf fouten in drie zinnen: bravo