Opnieuw op de schoolbanken

zaterdag 11 september 2010 10u35 | San | 1 reactie
Trefwoorden: , , , .

Niet alleen de kinderen zijn weer naar school. Dit jaar ben ik één van de volwassenen die ook teruggekeerd zijn naar de schoolbanken. Vorige week schreef ik mij in en gisteren was mijn eerste schooldag sinds 15 jaar.

6u25: de wekker loopt af, zoals elke weekdag. Ik blijf, net zoals elke dag, nog 5 minuten liggen terwijl ik de kinderen hoor wakker worden. Daarna is het tijd om op te staan en aan de ochtendroutine te beginnen: wassen, aankleden, ontbijten, lunches klaarmaken, de kinderen achter de vodden zitten zodat ze op tijd op school geraken. Zeker nu, nu ik zelf op tijd op school moet zijn.

8u00: We vertrekken richting scholen: eerst de kinderen. Nog kusjes en knuffels. Ik heb zelfs nog tijd om een praatje te slaan aan de schoolpoort met een andere ouder. Daarna gaat het richting ‘mijn’ school.

8u25: Mooi op tijd voor mijn eerste dag: de lessen beginnen pas om 8u50. Gelukkig heb ik altijd een boek bij me om de tijd te doden. Ik installeer mij in de polyvalente zaal en begin te lezen.

8u45: Ik kijk even op en bekijk mijn medestudenten. De opleiding is duidelijk in trek want de zaal zit goed vol en ik zie tot mijn opluchting dat ik absoluut niet de oudste in de zaal ben. Integendeel: mijn leeftijdsgroep is goed vertegenwoordigd.

8u50: De muziek gaat uit en we worden verwelkomd. De studenten worden in verschillende groepen onderverdeeld en nu is het luisteren tot we onze naam horen afroepen om mee te gaan met onze juf of meester.

8u55: Onze groep is voltallig en we volgen onze juf naar de klas.

9u00: De juf geeft ons een introductie van haar vak. Een korte uitleg met wat we allemaal zullen zien en wat er van ons verwacht zal worden. We krijgen de semesterplanning en het belooft een druk semester te worden: voordrachten, plaatsbezoek, groepswerkjes… en uiteraard ook nog theoretische lessen.

9u15: De groep moet zich aan elkaar voorstellen. Eerst doen we een rondje ‘speeddaten’, daarna mag iedereen zichzelf voorstellen aan de klas en moeten de medeleerlingen die voorstelling aanvullen met wat ze geleerd hebben over de persoon tijdens het ‘speeddaten’. Heel amusant en er wordt menig verrassend detail geopenbaard. Grappig wat mensen allemaal vertellen tijdens zo een minuutje one-on-one gesprek.

10u15: tijd voor een kwartiertje pauze. Even tot buiten wandelen in de frisse lucht om het hoofd te klaren en een koffietje te drinken. Jammer genoeg is de koffie niet te drinken, maar beter dat dan niets.

10u35: Oeps! Onze eerste slechte punten zijn binnen want we zijn 5 minuten te laat terug. De juf is gelukkig nog druk in gesprek met één van de leerlingen en dus kunnen we zonder veel schaamrood onze plaatsen opnieuw innemen.
Nu begint het pas echt. De cursus is ondertussen toegekomen en de les wordt ingezet.

12u00: Einde van onze eerste les, en we hebben al direct onze eerste opdracht gekregen. Tegen volgende week.

Maar nu is het eerst tijd om de innerlijke mens te versterken en nieuwe energie op te doen voor de namiddag. We hebben maar een uurtje, dus geen tijd om te talmen.

13u00: Iedereen is opnieuw verzameld in de polyvalente zaal om te weten in welke groep we de namiddag zullen doorbrengen. Oei! Er waren meer inschrijvingen dan verwacht en we starten deze week in een grote groep. Blijkbaar zal die tegen volgende week opgesplitst worden.

13u05: We vertrekken naar het lokaal, opnieuw met een juf. Ook in deze groep stellen we ons aan elkaar voor: we krijgen een blad met een viertal zinnen op die we moeten aanvullen. Dan komen we één voor één naar voren en stellen ons voor aan de hand van de aanvullingen die we gedaan hebben.

14u45: Het zichzelf voorstellen heeft langer geduurd dan voorzien (wat wil je ook, met een groep die dubbel zo groot is als voorzien) en de juf wil nog wat uitleg geven over de cursus vooraleer we pauzeren. De pauze wordt dus met een kwartiertje uitgesteld.

15u00: Pauze. Oef! Ik begin het echt wel te voelen, zo’n dag op de schoolbanken. Mijn hoofd gonst en het is tijd om even uit te waaien. Geen koffie deze keer, wel veel water drinken.

15u15: Iedereen is op tijd terug in de klas en de ‘echte’ les kan beginnen. Begrippen worden uitgelegd en we krijgen ook heel wat uitleg over de inhoud en de opdrachten van het vak.

16u20: Einde van les 2 en ook hier krijgen we direct al een eerste opdracht. Ik weet alvast wat te doen de komende week. Nu zorgen dat ik in orde ben tegen de volgende les.

De eerste schooldag is zeer goed meegevallen. De eerste lessen waren zeer interessant en het lijkt erop dat ik mij niet vergist heb in mijn keuze. Nu weet ik waar ik de komende vier maanden mijn vrijdagen doorbreng.

© 2010 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Opnieuw op de schoolbanken

  1. Reactie van patricia

    Veel succes San!