Week van de Smaak ingezet

vrijdag 12 november 2010 16u50 | Greet A. | 1 reactie
Trefwoorden: , , .

Week van de SmaakAls ik op tv zo van die dinges als Beste Hobbykok, of Masterchef of zo zie, dan ben ik er elke keer weer van overtuigd: ik kan helemaal niet koken, ik doe maar wat. In de keuken ben ik MacGyver: geef me een ei, geef me een tomaat, en ik maak er wel iets van. Maar een kok? Nee, dat ben ik niet. En dat zou ik eigenlijk ook niet willen zijn.

Mijn grote geheim is stockbeheer. Ik sla in paniek als er niet voor elk aangebroken pak weet-ik-veel een pak reserve in de kast staat. Suiker, bloem, zelfrijzende bloem, pasta, noedels, donkere chocolade … de voorraad droge voeding is van levensbelang. Wat je verder altijd in huis moet hebben: tomaatjes op olie en bladerdeeg in de vriezer. En kruiden, van bij Vits-Staelens. En een assortiment decoratieve flesjes van bij de Sun-Wah.
In tegenstelling tot veel kokende medemensen ben ik geen materiaalfreak. Ik heb een keukenrobot die het ondertussen al ruim 15 jaar uitzingt, en mijn mixer dateert uit mijn studententijd (ik realiseer me wel: hoeveel studenten kent u die een mixer hadden?). De meeste potten en pannen komen uit grootmoeders kelder. Ik heb welgeteld twee goede messen. En mijn absolute keukenfavoriet is de wok van Ikea, die me nog geen 5 euro heeft gekost. En die zowat dagelijks wordt gebruikt.

Week van de Smaak

Koken, daar word ik rustig van na een hectische dag. Ik kan het voor twee mensen, ik heb het ooit eens als vriendendienst voor bijna 260 gedaan. Ik kom thuis na een helse werkdag en na vijf minuten schillen en snijden ben ik de rust in persoon. Ik vul schotels en potten en kommen waar mijn koelkast geen plaats voor heeft. En dus voer ik uit. Naar de buren (ik heb, zonder zever, de geweldigste buren ter wereld), naar vrienden uit de buurt, naar mijn hometown, naar mijn collega’s … ik ben geen kok, maar ik kook wel ontzettend graag.

En nu is het “Week van de Smaak”, en het gaat over erfgoed. En misschien is dit gerecht wel niet zo vreselijk Vlaams erfgoed, maar het eert wel een levensbelangrijke plaatselijke traditie: die van samen aan tafel zitten, en levens en verhalen delen. Die van lekker en gezellig.

Dus voor wie het wil proberen: de geïmproviseerde wokschotel van de dag:

3 teentjes look en een ui, fijngesnipperd
1 rode peper, doorgesneden, zaadjes verwijderd, en dan in dunne reepjes gesneden
1 paprika, doorgesneden, zaadlijsten verwijderen en dan in dunne reepjes snijden
Broccoli: de roosjes in dunne schijfjes verdeeld. Het is wat gepruts, maar één scherp mes is genoeg om de klus te klaren.

Alles de wok in, met een scheut olijfolie en wat peper en sojasaus. Ik heb er ook wat gembersiroop aan toegevoegd, maar dat was vooral omdat ik geen verse gember meer in huis had. Geen gembersiroop? Wellicht lukt wat honing ook perfect.

In een klein pannetje een omeletje bakken van welgeteld 1 ei. Ik bak tot het gaar is aan de onderkant, dan zet ik het vuur af en draai ik de omelet om. Daarna op een snijplank of bord deponeren, en in reepjes snijden. En bij de wokmix gooien.

Ik ben al een tijdje veggie, dus ik heb quornblokjes bij de mix gedaan. Maar voor wie dat niet ziet zitten zijn er alternatieven. Stukjes kip, of scampi bijvoorbeeld. Of krokant gebakken eendenborst, lijkt me ook niet mis.

Ik heb voor deze schotel in een grote kom ook Chinese noedels gekookt, maar volgens mij lukt het ook prima met pasta of rijst. Eens gaar: gewoon bij in de wokpan mikken en goed mengen. Rest enkel nog wat afwerking: een schijfje limoen (of citroen, of sinaasappel, of tomaat), wat verse koriander (of puur en simpel wat peterselie, of gewoon niets) en je hebt een eenvoudig gerecht waar je makkelijk een viertal personen mee kan plezieren.

Simpel. Ik ga er geen prijzen mee winnen. Maar het is lekker en mits wat voorraadbeheer kan het op de meest onmogelijke momenten op tafel gezet worden. Ik schat dat ik er minder dan een half uur werk aan gehad heb. En ik heb zopas geproefd, en ’t was behoorlijk yummie. Veel succes.

© 2010 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Week van de Smaak ingezet

  1. Reactie van jero

    mooi stukje Greet en volledig eens WOk rules, ik doe dat ook vrij veel per week zelfs
    en de oervlaamse traditie die idd in ere moet gehouden worden: gezellig samen tafelen