Gent Rugby dwingt behoud in nationale divisie af

dinsdag 5 april 2011 16u26 | Joris De Nocker | 4 reacties
Trefwoorden: .

In de derde afdeling van de nationale rugbycompetitie had de kalendercommissie onbedoeld voor een thriller van formaat gezorgd op de allerlaatste speeldag. Gent Rugby XV diende op de allerlaatste speeldag uit te komen tegen rechtstreekse degradatiekandidaat ASUB Waterloo. Het was de wedstrijd van de waarheid, waarin beslist zou worden wie in derde nationale mocht blijven en wie zou degraderen naar eerste regionale.

Gent Rugby

De stroppendragers stonden 2 punten voor in het klassement, wat wil zeggen dat een gelijkspel tegen ASUB eigenlijk volstond. Geen ploeg, speler of coach die daarop wil rekenen natuurlijk, dus coach Van Hauwermeiren ging voluit voor de winst.

De wedstrijd begon echter niet goed voor Gent Rugby. Halfweg de eerste helft keken ze reeds tegen een 10–0 achterstand aan. ASUB kon twee keer door de verdediging van Gent breken en een try scoren. ASUB slaagde er niet om de conversies tussen de doelpalen te doen belanden.

Gent slaagde net voor half time erin om een try te leggen. De conversie was hier geen probleem. Kort na half time kwam Gent Rugby met nog een try en conversie op voorsprong. De score werd hierdoor op 10 – 14 gebracht. Met een penalty kwam ASUB terug tot op een punt. Gent Rugby liet zich hierdoor echter niet meer nerveus maken en in een schitterende actie door twee producten van de Gentse Jeugdschool, Vincent Van der Meeren en Frederic Van Laethem, slaagden ze er opnieuw in een vijfpunter te scoren. Het tempo in de wedstrijd daalde echter en op een penalty na die door beide ploegen werd omgezet gebeurde er niet veel meer tot 5 minuten op het einde.

Op 5 minuten voor het einde van de wedstrijd stond Gent Rugby met een speler minder op het veld na een gele kaart voor Tycho Vermeire. ASUB Waterloo kreeg de kans om een scrum in te zetten op 2 meter van het Gentse trygebied. ASUB belegerde de Gentse trylijn en slaagde, ondanks de schitterende verdediging van de Gentse spelers, om de bal over de trylijn te krijgen. In het rugby is een try pas geldig als de bal effectief over de trylijn op de grond geduwd wordt. De Gentse Ullrich Van De Woestijne offerde zich op en wierp zijn lichaam onder de bal waardoor ASUB dus toch niet kon scoren. Anders had Gent Rugby alsnog de wedstrijd verloren (als ASUB ook de conversie zou gescoord hebben).

Het eindsignaal van de scheidsrechter maakte een eind aan de spanning. Gent RFC heeft gekregen waar het een heel seizoen voor gevochten heeft: een verlengd verblijf in derde nationale.

Nu de reguliere competitie tot een einde gekomen is, zal Gent Rugby zich weer op het Rugby Sevens circuit richten en net zoals vorig jaar Vlaams Kampioen proberen te worden.