STAM – Erfgoeddag

dinsdag 3 mei 2011 9u28 | Jeronimo | 3 reacties
Trefwoorden: , , , , , , , , .

Dat er enorm veel te doen is in Gent staat buiten kijf. Een mens zou al niet meer weten wanneer hij nog eens op zijn gemak gezeten heeft, de uren in het kleinste kamerke niet meegeteld, hoewel overlaatst was dat plaagske eerder een ongemak te noemen. Niettemin, het gat in mijn geheugen werd deskundig ingevuld toen ik de zoveelste sms bekeek waarheen ik door had geslapen deze ochtend. U moet weten, even over en weer rijden naar Parijs, verzamelen in de Bar De Vriendschap op de Vlasmarkt en daarna versluizen naar het altijd drukke en overvolle flirterige Charlatan, de Video en uiteindelijk wat met de leden zwaaien op de maffe electro in de Roerkuip, laat zijn sporen na bij ondergetekende. Zelfs het feestelijk klokkengelui heb ik gemist, bedacht ik toen ik een tweet zag dat die klokken wegens gebrek aan katholieken in Gent beter zouden worden afgeschaft.

STAM

Erfgoeddag was het, en ik had afgesproken om naar het STAM te gaan. En mijn afspraakje zou iets later zijn. Geen probleem, dat gaf me nog wat respijt om de rest van mijn vers gezette koffie door mijn keelgat te gieten, mij wat op te zetten om niet uit de toon te vallen bij mijn exquisiete gezellin en met mijn velo langs de ring te razen tot aan de prachtige Bijlokesite.

STAM STAM

Gratis toegang vandaag en bovendien konden we voor het laatst de tijdelijke expositie Belichte stad meemaken over iets met licht en donker in de stad, aldus de bevallige dame in het blauwe strakke jurkje. In gedachten zag ik haar al voor mijn lens op de catwalk van een paar dagen eerder flaneren. Evenwel verlegde ik mijn aandacht snel naar de te volgen route, de interessante architectuur van het STAM en mijn gezellin. Nadat we onze schoenbeschermers hadden aangetrokken kwamen we meteen bij de grote luchtfotoplattegrond van de stad Gent. Het was even zoeken om precies te weten in welke straat we nu effectief woonden en of ons huis en dito appartement op de foto stonden. Knap concept.

STAM STAM STAM STAM STAM STAM

De zaal daarna vlogen we meteen de middeleeuwen in en leerden we over de stad Gent ten tijde van Karel V. Ik vind het prachtig die oude boeken te zien, die gebeeldhouwde bouwstenen, en de geschiedenis van gilden allerhande. Oorkondes, Vredes, proclamaten en zegels der adel. Fascinerend allemaal. De interactieve moderne technologie die je bijvoorbeeld meer leert over een bepaald schilderij of een oude kaart is al even boeiend.

De tijdelijke tentoonstelling over licht in de stad stelde wat teleur, de fotografie die er werd uitgestald vond ik niet indrukwekkend.

STAM STAM STAM STAM

Na wat dolen waren we toe aan een drankje in het Stamcafé dat een beroep had gedaan op uitzendcatering, we passeerden de bakfietspropaganda en de soepstand die al leeg was, ondanks het ‘voorgerechtenuur’ en wandelden langs het water tot in hartje Gent om in restaurant Mystic in de Hoogpoort te genieten van een redelijk geprijsde pizza sicilienne respectievelijk een spaghetti carbonara die ons door attente obers werden voorgeschoteld. Of we zeker waren dat we buiten wilden zitten, ondanks de wind en of het allemaal in orde was en echt niet te koud buiten?
Binnen kropen we wel in de Pink Flamingo’s, waar een oud gentblogtposselid even binnenwaaide en al snel weer in de donker wordende steegjes verdween, waarop wij een paar theetjes en frisdranken later ook op onze stappen terugkeerden. Ik wandelde haar naar haar auto ergens aan de kazerne en samen besloten we dat Gent toch echt wel wat te bieden heeft en dat het mocht wachten met regenen tot ik thuis was.

© 2011 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van Ciesvandekwis

    Iemand toevallig foto’s van de loge (buurt Annonciadenstraat) die te bezoeken was?

  2. Reactie van jos tavernier

    ik dacht dat ook in het Stam fotograferen verboden was ? In de St Pietersabdij alleszins, ik werd er onlangs nogal onvriendelijk op gewezen dat het daar niet mocht, alhoewel ik gewoon in de gangen stond te fotograferen en zelfs niet in de eigenlijke tentoonstelling.