Plat Gantois: dag 6

donderdag 29 september 2011 11u05 | Steven Vromman | reageer
Trefwoorden: , , .

Op vraag van Gents MilieuFront eet Steven Vromman een week lang enkel ‘Gents’. Volg dag per dag de zoektocht van Steven.

Vandaag zit ik al om 6 uur op de trein. Ik ga een dag vorming geven aan de arbeiders van Daikin in Oostende. In mijn maag een portie geitenyoghurtdrank van Destelbergen. In mijn rugzak enkele appelen en peren uit Gentbrugge. De maaltijd in Oostende zal wel veggie zijn, maar wellicht niet lokaal…

Want gisterenavond ben ik nog even langs geweest bij Ingrid en Etienne, die een voorbeeld zijn wat betreft zelfvoorziening in de stad. In hun niet bijzonder grote tuin in Gentbrugge hebben ze een variëteit van producten. Aangezien mijn voorraad al behoorlijk uitgebreid is, heb ik me beperkt tot enkele lekkernijen. Zo heb ik een pakje diepgevroren prinsessenboontjes meegekregen en een zak diepgevroren vruchtenmengeling (aardbeien, rode bessen en frambozen).

Allemaal lokaal geproduceerd. Wie nu oppert dat de diepvries ‘toch niet in Gent is gemaakt’, kan ik zeggen dat de stroom voor de diepvries komt van zonnepanelen in dezelfde tuin als het fruit. Jaja, de zonnepanelen komen vast ook van verder, maar in Plat Gantois gaat het nu vooral even over het voedsel. Daarnaast heb ik wat appelen en peren meegenomen, enkele tomaten (cœur du beuf of zoiets) en een potje frambozenconfituur. Als extraatje krijg ik van Etienne het verhaal over het graan.

Ik kreeg ondertussen via enkele kanalen nog mogelijke info door van molens net binnen of net buiten de perimeter. Toch blijft de vraag waarom er in Vlaanderen nauwelijks nog graan wordt gezaaid voor menselijke consumptie. Ziehier het antwoord. Afhankelijk van de klimaatzone heb je diverse soorten kwaliteit van graan. Het graan dat hier groeit is best bruikbaar, maar minder geschikt om het luchtige sponsachtige brood te maken dat tegenwoordig voor veel mensen de norm is. Dus komt heel van graan uit meer zuidelijke regio’s.

Mochten wij consumenten tevreden zijn met wat minder luchtig brood, zou het graan van hier best te pruimen zijn, net zoals één of twee generaties geleden het geval was. Of kort samengevat: hoe industrialisering samen met het stroomlijnen van de smaak zorgt dat we waardevol basisvoedsel niet meer zelf produceren.

Vandaag moet ik me niet echt bekommeren om voedsel te gaan zoeken, dus kan ik nog even stil staan bij een andere kwestie. Het kruiden van het voedsel… want het lukte tot hiertoe om lekkere lokale maaltijden klaar te maken, ook voor de kinderen. Alleen grijpen ze toch regelmatig naar het kruidenzoutvat op tafel. Het lukt me wel om met basilicum, munt of salie de gerechten een beetje bij de kruiden, maar om er een meer pittige smaak aan toe te voegen zijn simpele zaken als peper en zout toch ook handig. Ik vermoed dat dit ook niet te vinden is op eigen bodem. Natuurlijk, als we ons specerijen uit het Oosten opnieuw gaan halen met een zeilschip (en er deftig voor betalen), dan lijkt me dit nog te verantwoorden.

Om af te ronden de menu van deze avond. Princesseboontjes (uit Gentbrugge) met gefruite uitjes (uit Lovendegem), aardappelpannenkoekjes met wortelen (Destelbergen), aardappelen (Lovendegem) en stukjes geitenkaas (Destelbergen), en gestoofde spitskool met tuinkruiden (allen uit Destelbergen. Met als superdessert een fruitsla van rode bessen, aardbeien en frambozen (alweer Gentbrugge). Als ik de kaart bekijk dan merk ik dat sommige buurten nog weinig bijgedragen hebben, Wondelgem, Ledeberg en Rabot: laat je niet kennen hé, nog één dag te gaan.

Vandaag was er een korte reportage over Plat Gantois te horen op Radio 2 en Radio 1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kijk op de website van Gents MilieuFront om te kijken op de kaart of op een lijst waar Steven zijn Gentse ingrediënten en voeding vandaan haalt.

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.