Gent Rugby kan met opgegeven hoofd degraderen

dinsdag 27 maart 2012 9u09 | Mathias De Schrijver (tekst), Wouter Kenis (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .

De Gentse rugbyspelers waren reeds enkele weken zeker van degradatie, maar toonden zich zeker geen makke lammen ondanks hun verloren seizoen. Mons daarentegen moest nog aan de bak teneinde Gent niet gezellig te vergezellen richting regionale afdelingen. Zo begonnen beide ploegen ook aan de wedstrijd: Gent als ploeg waarvoor niets moest en alles mocht, Bergen met de angst om te verliezen.

GRFCGent speelde vrank en vrij en kon enorme druk ontwikkelen. Mons slaagde er de eerste tien minuten niet in om op de helft van Gent te komen. Vier knock-ons van Gent op een zucht van de try-line zorgden echter voor een brilscore na deze dolle tien minuten. Het kon echter niet uitblijven en ironisch genoeg zorgde de eerste passage van Bergen in de Gentse 22m voor een Gentse score op tegenaanval, prachtig uitgespeeld en afgewerkt door voor deze aanval gelegenheidswing en anders tighthead prop Michiel Bliek. Hoewel er nog heel wat kansen volgden, speelde het warme weer alle Gentse spelers blijkbaar parten, en zorgde een opeenstapeling van knock-ons ervoor dat een hogere score uitbleef. Tussendoor werd Jacob Christiaens van Gent afgevoerd met een gebroken sleutelbeen na een ongelukkig contact. Door de dominantie van het Gentse pack in de scrums bleef de schade van al deze fouten gelukkig beperkt. 7-0 aan de rust.

De tweede helft toonde hetzelfde spelbeeld. Bergen kwam na een Gentse gele kaart wat meer voor in het spel, maar toch was het Gent dat één van de vele aanvallen afrondde en de score zo op 14-0 bracht. Bergen vond zijn tweede adem en probeerde de degradatiegedachten in positieve energie om te zetten, wat in plots heel wat meer druk veranderde. Gent was plots op verdedigen aangewezen en kwam er maar weinig uit. Dit resulteerde eerst nog in een held-up try, maar uit de daaropvolgende scrum kon Bergen deze keer wél voordeel halen, en scoorden ze de aansluiting: 14-5. Een daaropvolgende try van Gent werd niet toegekend, zodat het nog spannend werd na de gescoorde penalty van Bergen. Gent kon echter standhouden en lukte zijn tweede overwinning van het seizoen, Bergen mag nog serieus zweten op de slotspeeldag en moet hopen dat Gent op 15 april Brussel Celtic kan inblikken, willen ze nog een jaartje in derde blijven.