Creatief in Gent: webshop en winkel Funni

dinsdag 11 september 2012 13u20 | patricia | reageer
Trefwoorden: , , , , .

Ik ben er al dikwijls gepasseerd en was best wel nieuwsgierig, maar je weet hoe dat gaat, gehaast, de winkel is dicht als je passeert,… Mieke Van Steenkiste maakte het me gemakkelijk en nodigde me uit. Geen excuses meer.

Ze studeerde modetechnologie aan de Hogeschool Gent. De winkel aan de Begijnengracht zal in oktober twee jaar bestaan, daarvoor was er al de webshop en homesales. Waarom die wens van een “echte winkel?” “Ik verkoop kleren, online is dat toch nog steeds wat moeilijk. Mensen voelen graag eens de stof of passen graag het kledingstuk. Dat zegt toch zoveel meer dan een foto. Ik merkte het wel toen we homesales deden dat er vraag naar was. Sinds ik deze locatie heb gevonden, kunnen de mensen hier komen kijken en passen. Het ligt nog voldoende in het centrum maar het is niet meteen een winkelstraat, dus je merkt wel dat de mensen bewust naar hier komen. De webshop is er nog steeds (we verkopen er ook handgemaakte oorbellen, kettingen en andere accessoires), we zitten ook facebook en we hebben een nieuwsbrief.”

Funni Ik vind de winkel verrassend ruim en licht aan de binnenkant, aan de buitenkant had ik dat niet meteen verwacht. Haar twee honden hebben, afgeschermd van de klanten, hun plaatsje gevonden onder de tafel waar haar naaimachine staat. Alle kledij in de winkel wordt door Mieke en haar zus met de hand gemaakt. “Het is de ideale combinatie, ik kan rustig aan de collectie werken als er geen klanten in de winkel zijn. Als ik dat na de openingsuren ook nog zou moeten doen, zou het toch wat lastig worden. Het verplicht me ook om regelmatig op te ruimen. Ik wil ook niet dat het hier te slordig ligt, maar ik merk wel dat de meeste klanten het wel kunnen appreciëren omdat het tenslotte een atelier is. Soms is er wat verwarring: er staat handgemaakt, maar dat wil niet zeggen dat we voor dezelfde prijs maatwerk leveren. We maken een collectie met rokjes, jurkjes, bloesjes, T-shirts, … in maten 34 tot 44 (soms eens 46). Ik probeer ervoor te zorgen dat er steeds meerdere maten van een bepaald stuk in de winkel hangen, het is niet zo leuk voor mij om er bandwerk van te maken, maar het is wel leuker voor de klanten dat ze hun maat vinden. Als hun maat er niet ligt, duurt het ongeveer een week voor het klaar is. In het begin was het de bedoeling dat ook nog anderen hier hun collectie zouden kunnen verkopen, maar dat is eigenlijk niet echt gelukt. Vaak was het toch wat moeilijk, soms waren ze niet zelfstandig of was de afwerking niet zo goed. Alle accessoires in de winkel zijn wel van andere mensen.”

Funni

Mieke tekent alle patronen zelf, ze kiest voor eenvoudige modellen in felle kleuren die veel vrouwen aanspreken. “Ik had gedacht dat ik vooral studenten zou aantrekken, maar eigenlijk komen vooral jonge moeders hier kleding kopen. Al is het ook wel moeilijk te voorspellen, ik heb ook al aan vrouwen van 50, of zelfs 70, een kleedje verkocht.” Ik kan ze in elk geval geen ongelijk geven, wat ik zie, vind ik alvast heel leuk. “Het is momenteel een beetje een moeilijke periode, de zomersolden zijn achter de rug en ik ben ook al aan de wintercollectie begonnen, maar in afwachting probeer ik toch een collectie voor het tussenseizoen te maken. Gewone winkels hebben het gemakkelijk op dat vlak, ze kunnen hun voorraad inkopen, maar na de solden moet ik eigenlijk opnieuw beginnen. En de winter vind ik ook wel een moeilijk seizoen, ik hou van vrolijke kleuren, vooral rood, terwijl de meeste mensen toch liever wat soberder gekleed gaan in de winter en eerder voor donkere kleuren gaan kiezen. De wollen stofjes liggen zeker klaar, maar het is te vroeg om nu al in de winkel te hangen.”

Ik vraag haar of ze nog plannen heeft die ze met ons wil delen. “Ja, ik wil binnenkort ook workshops geven voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Ik merk dat daar wel vraag naar is, ook voor volwassenen maar daar lijkt het mij dat er al voldoende aanbod voor is. Al is de vraag groot. Ik schuif dan wel de kledingrekken wat aan de kant, groepjes van vijf lijkt me ideaal. Ik wil ze ook van nabij kunnen begeleiden. Ik merk dat zelfs volwassenen al eens schrik hebben om stof te knippen, al is dat bij kinderen misschien anders. Ik ga het zeker nog eens op een testgroepje uitproberen voor ik van start ga. De informatie zal via de nieuwsbrief verspreid worden, maar ik wil er wel gauw mee beginnen.”

Funni, Begijnengracht 1, 9000 Gent. Open van woensdag tot vrijdag: 11-18 u. en op zaterdag: 11-18.30 u. en natuurlijk ook online.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.