Paard van Troje

vrijdag 21 september 2012 13u53 | patricia | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

Zondag! De dag dat niks moet! Tenzij opruimen en inpakken, in mijn geval. Mijn telefoon heeft me veel te vroeg ‘s morgens eraan herinnerd dat ik morgen in verlof ben en de slaap wil niet meer komen. Maar voor opruimen en inpakken is het nog te vroeg, ik overloop het lijstje in mijn hoofd en alleen een boek, zo eentje dat écht mee moet op verlof, ontbreekt nog. Niet dat er geen ongelezen boeken in huis zijn of boeken die ik nog eens wil herlezen. Er ligt een stapeltje klaar waar ik op het laatste moment uit ga kiezen, vermoedelijk op grootte en gewicht. Mijn oog valt op een bericht op facebook. Bij het Paard van Troje bedanken ze hun klanten, alle gratis boeken van de actie zijn uitgedeeld en morgen zijn ze er terug. Hoezo morgen? Dat is vandaag en het is zondag… Langzaam vallen de stukjes samen.

Ik trek mijn wandelschoenen aan, want die moest ik vooraf inlopen, dus kan het nog net. Ik neem de tram naar de Kouter en neem me voor om terug te wandelen. Er zijn grenzen, vóór het ontbijt kan je me dat niet aandoen. Het is een zalig zonnige dag, echt eentje om in te kaderen, want iedereen voelt de herfst al naderen. Een paar optimisten kozen een plekje op het terras, maar ik zoek toch maar binnen een stoel. “Voor mij een koffie aub, en heeft u ook iets om te eten, ontbijt of zo?” Ze hebben croissants en dat lijkt me een mooie combinatie. Koffie, croissant en zicht op één van de mooiere boekenwinkels.

Paard van TrojeVoor € 4 krijg ik een lekkere sterke koffie met een stukje chocoladecake en een croissant met boter en confituur. Mijn dag is nu al dik in orde. Ik vul mijn lijstje van spullen verder aan en ik denk na over het boek dat ik mee wil pakken. Ik heb er eerlijk gezegd geen idee van, iets wat vlot weg leest, zeker, maar er schiet me niet meteen een naam te binnen. Ik vind boekenbijlages bij de krant meestal aan de saaie kant waardoor ik ze vaker negeer dan als referentie gebruik.

En misschien toch ook een boek met een beetje pak aan, zo eentje om over na te denken, een beetje uitdagend om niet volledig verstand op nul te zetten. Niet meteen een omschrijving waarmee ik naar de kassa durf te trekken voor wat advies, al durf ik dat wel te doen als ik beter weet wat ik zoek. Ik werp nog een blik op hun cd-rek en ik dwing me richting boeken.

Als ik later tussen de rekken dwaal, vind ik zonder problemen wat ik zoek. Ook al zou ik het op voorhand niet hebben kunnen beschrijven. Het boek staat op de tafeltjes, wat eenzaam recht tussen stapels boeken van dezelfde schrijver. En kijk, één van die boeken wordt als tip door het Paard aangeraden. Oh, en wat verder vind ik een boek dat iemand op facebook had aangeraden. Ik lees hier en daar een achterflap en weet nu al dat het moeilijk kiezen wordt. Ik beperk me tot wat er op de tafels ligt en recht op staat op de planken. Mijn hoofd kan nu toch geen namen van schrijvers die ik absoluut wil lezen bedenken, nee, ik wil me laten verrassen. Het Paard van Troje slaagt daar wonderwel in, je wordt niet overstelpt met tips en must reads. Geen veelkleurige stickers van zoveel kopen en zoveel gratis of zotte kortingen op boeken die je eigenlijk niet wil. Nee, gewoon een deftig aanbod, aantrekkelijk voorgesteld. Daarmee konden ze me vroeger al bekoren en nu op de Kouter is dat zeker niet veranderd. U raadt het al, ik kwam met een stapeltje boeken buiten en ik kan niet wachten om te beginnen lezen. Omdat het zondag was ging ik nog eens kijken op de Ajuinlei, maar mijn stapeltje riep te hard mijn naam om nog afgeleid te kunnen worden door een ander boek.

Paard van Troje, Kouter 113-114, 9000 Gent, T09/330.08.83, ma: 13-18 u., di-zat: 10-18 u., zon: 9-13 .u

© 2012 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Frans

    Heerlijke boekenwinkel, al is het aanbod soms beperkt. Voor de Kouter een absoluut pluspunt.

  2. Reactie van Lies

    Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Een bezoek aan het Paard van Troje, da’s puur genieten. Een heel interessant en origineel boekenaanbod in een bijzonder aangenaam gebouw. En een groot pluspunt dat je er ook iets kan eten en drinken (in de zomer zelfs op het terras).