Paard van Troje

donderdag 8 november 2007 15u08 | patricia (tekst), Charles Strijd (beeld) | 11 reacties
Trefwoorden: , , .

Bent u naar de Boekenbeurs geweest? Iets gekocht? Een handtekening gevraagd? Was het weer zo druk? Zo warm? Dit jaar heb ik verstek laten gaan. Er wacht me nog een stapel te lezen boeken en op de boekenbeurs komt ook altijd dat wanhopige gevoel van te weinig tijd om al die interessante boeken te lezen, laat staan al dat moois te besnuffelen. Ik heb me getroost met een bezoekje aan een nieuwe boekhandel in Gent. Ik had er al veel lof over gehoord maar het was me nog niet gelukt. Het was met enige nieuwsgierigheid dat ik in de Volderstraat op zoek ging naar wat me omschreven was als een boekenparadijs. De Slegte kon ik moeilijk links laten liggen maar uiteindelijk vond ik het goede adres.

Het Paard van Troje heeft na Leuven ook een stek gevonden in Gent. In een mooi statig herenhuis nog wel.

Paard van Troje

Bij het binnenkomen heeft u de keuze tussen fictie op de eerste verdieping en non-fictie en jeugd op de souterrain-verdieping. De kookboeken lokken me naar het souterrain. En het is maar goed dat ik de weekendbijlage nog niet gelezen had of ik had er een kookboek bij, nu liet ik het staan met het voordeel van de twijfel. Alle boeken staan mooi opgesteld in houten wandkasten. Op de tafels liggen de bestsellers. Hier geen schreeuwerige prijzen op opdringerige tips. De prijs staat keurig op de eerste witte bladzijde. Heel discreet. Ik merk dat het boek dat ik daarnet nog in mijn handen had hier goedkoper geprijsd staat. Een aangename verrassing.
Het Paard van Troje maakt er geen geheim van. Geen kortingskaarten en klantenkaarten. De korting wordt meteen doorgerekend aan de kassa waardoor de prijs van het boek onder deze van de keten in de Veldstraat kan vallen.

Paard van Troje Het is een prachtig gebouw waar boeken duidelijk centraal staan. Ik dwaal rond, open een boek en lees een stukje. Dit is waarlijk een paradijs voor boekenliefhebbers, denk ik wanneer ik de trap naar de eerste verdieping neem. Wat een schitterend idee om ook die wand van kasten te voorzien. Het lijkt wel een vitrine. Op de achtergrond klinkt tangomuziek. Ik snuister verder in het ruime assortiment Nederlandstalige romans. Voor Engelstalige romans ben je hier aan het verkeerde adres, maar ik laat dit niet aan mijn hart komen. Ik ben dan weer wel onder de indruk van het aantal boeken in de afdeling filosofie en maatschappij. U krijgt ruimschoots de tijd om rond te neuzen en met een vraag kan u steeds terecht bij één van de boekenverkopers. Wanneer ik aan de kassa afreken (ja, nog eentje voor op de stapel) krijg ik een boekwijzer, een aardigheidje dat ik wel op prijs stel.

Het Paard van Troje heeft ook een plaatsje op de zondagse boekenmarkt op de Ajuinlei. Dus ook op zondag kan u bij hen terecht!

Paard van Troje, Voldersstraat 13, 9000 Gent T 09/330.08.83 info@paardvantroje.be Open ma-do van 10 tot 18u, vrij-zat van 10 tot 19u.

© 2007 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van valdonega

  Een nieuwe boekhandel is altijd welkom. Op dat vlak is Gent toch maar karig bedeeld. En het mooiste aan de winkel is zeker de winkel zelf. Maar toch iets te veel aan design en te weinig aan kijkcomfort gedacht. Het literatuuraanbod mag er zijn. Alleen ben ik al een paar keer weer buitengestapt omdat de muziek naar mijn smaak te hard stond. Ik heb geen probleem met de muziekkeuze maar ik stap er toch binnen voor de boeken.

  De Slegte vind ik trouwens meer en meer lijken op een filiaal van Boekenvoordeel (zie ook Langemunt & Korenmarkt). Eigen schuld, dikke bult: ze geven ze weinig voor boeken die je tekoop aanbiedt, dat bijna iedereen die ‘waardevollere’ boeken wil verkopen dat via bv. Ebay probeert te doen. En Taschen-boeken kan je ook in de Makro kopen. Zo wordt hun aanbod alsmaar schraler. Spijtig.

 2. Reactie van Anne

  Hm ja, daar moet ik ook nog eens binnenstappen. En eens gaan snuffelen op de boekenmarkt ook! Ik ben lui geworden en koop veel te veel boeken via tinternet :-)

 3. Reactie van Wouter7 ¶

  Leve het Paard van Troje, in een houten paardenbuik boeken lezen is sinds de list van de Atheners een deugd.

  Groeten aan Charles, één van de helden van wie u daar boeken koopt.

 4. Reactie van Nath

  Onlangs deze boekenwinkel bezocht en zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen! Sfeervol en je kan op een rustige manier de boeken doorkijken … een aanrader!

 5. Reactie van Bram

  Dit ziet er goed uit, binnenkort spring ik eens binnen.

 6. Reactie van TomVS

  Dat wordt smullen :-)

 7. Reactie van peterc

  Deze boekhandel heeft een zeer ernstig nadeel: je koopt er altijd wel iets .

 8. Reactie van pw

  véél aangenamer dan fnac !!!

 9. Reactie van pierre

  inderdaad een aanwinst voor gent. Mijn boekenkast zal snel te klein worden met deze winkel. Ik krijg zin om te meer lezen.
  Mooi interieur, vriendelijk personeel en altijd leuke muziek. Ze verkopen zelf een aantal van hun lievelings cds. Fantastisch idee vind ik dat. Ik ben weer een ontdekking rijker.
  Kan niet wachten tot het zomer wordt en het terras opengaat.

 10. Reactie van tom

  Toch wel raar dat je in een stad als Gent nauwelijks een goede tweedehandsboekhandel vindt. Behalve De Slegte is er drie keer niets. De Kaft heeft nog wat restjes van vroeger, maar is geen tweedehandsboekhandel meer. Vergelijk dat eens met A’pen of Brussel. Hoe komt dat?

 11. Reactie van Frans

  De uitvinder van het Paard van Troje mag hier zijn Penelope sturen: zij heeft er voor twintig jaar goede lectuur.