TRAJECT langs de Gentse musea – De wereld van Kina

dinsdag 11 juni 2013 16u00 | Ester en Wouter (tekst), Leerlingen 6ARO (onder leiding van Katrien Braeckevelt) (beeld) | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , , .

Een reis maken is een traject afleggen. Een weg naar een bestemming. Dat traject beleven we heel bewust. Onze bestemming bekijken we met de grote verwonderde ogen van de kunstenaar.
Dit jaar legden de leerlingen van 6 ARO (Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent) een TRAJECT af langs de Gentse musea. U kon er hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier al over lezen.
Inmiddels zijn ze aan de laatste etappe van het TRAJECT gekomen, de wereld van Kina.

Onderweg met de bus. De zon schijnt in mijn ogen. Ik ben gelukkig. Ondanks de zonnestralen is het toch nog te fris om vier uur lang in de tuin van Kina rond te wandelen en te tekenen. Mijn lichaam rilt, maar de wereld van Kina zal dit veranderen.

20131106_TrajectKina1

Aangekomen, zie ik rare dingetjes in de stenen vloer. Wat is dit draaierig ding? Wat zijn die plekken? Ik stel de vraag, het antwoord verrast me en geeft me onmiddellijk zin om verder te kijken naar wat er allemaal te zien is. Die rare dingetjes zijn fossielen uit het water! Mijn mond valt open, maar mijn aandacht wordt opeens weggetrokken naar de bordjes met de verschillende thema’s die je kan bezichtigen: opgezette dieren, een mensenlichaam waarin je kunt lopen, … fascinerend!

Ik hoor geroezemoes in de gang of moet ik het eerder gekrijs noemen? Kleine kinderen! Rust verstoord. Aandacht weg, dacht ik meteen, maar wel eerst even luisteren naar wat de juf te vertellen heeft. Behoorlijk snel vind ik mijn enthousiasme terug tussen de aanvankelijk (rustver)storende kinderen. Eigenlijk maken ze het museum nog kleurrijker en levendiger met hun opmerkingen die ze door en naar elkaar uitroepen. Fantastisch!

Ester

Het is een kindermuseum, zoveel is waar, maar het blijft toegankelijk, interessant en leerrijk voor iedereen.

Wouter

© 2013 GENTBLOGT VZW

E̩n reactie op TRAJECT langs de Gentse musea РDe wereld van Kina

  1. Reactie van Frans

    Een prachtig museum met een rare naam die ooit een geweldige voorsprong had genomen op didactisch vlak.
    De beslissing destijds om de maquette van het historische Gent uit de Lakenhal en het stadscentrum te verwijderen blijft een van de domste op toeristisch vlak, want het bood een voortreffelijke inleiding voor elke bezoeker. Deze heeft nu wel het STAM voor zover hij bereid is van daaruit te vertrekken.