Straat

vrijdag 21 juni 2013 9u21 | patricia | reageer
Trefwoorden: , , , .

vooruit De Bagattenstraat, dat is de straat die recht op de Vooruit uit komt. Dat is de straat die ik insla als blijkt dat ik met mijn fiets nooit tot aan de Blandijn geraak. Dat is de straat die ik neem als ik met de tram naar de Vooruit ga. Dat is de straat die nu afgesloten was. “Ja, maar…” protesteerde ik. “Ik moet naar een voorstelling. Daar.” “Ja, daarom is de straat afgesloten. U bent ook al wat laat eigenlijk, ze kunnen elk moment beginnen.” Dat laatste bleek wat overdreven, ook al zette ik het op een sprintje via de Savaanstraat. Wie nog gaat (of naar een andere voorstelling) hou er misschien beter rekening mee.

De hele voorstelling draait rond de straat en het gebouw. Wat heeft het gebouw al die jaren gezien en wat als het gebouw kon praten? Waarschijnlijk kan u zich wel een aantal beelden voor de geest halen. Fietsers in de Bagattenstraat, mensen die wandelen,… maar ook betogingen. Als je dan nog weet dat Nevski Prospekt en Het KIP zich op oude foto’s hebben geïnspireerd zoals deze van de parade van de turnclub, dan kan je wel begrijpen dat ik benieuwd was. Eigenlijk had ik er ook een beetje mijn twijfels bij. Zo van de balzaal naar beneden kijken, dat is wel ver, zou je iets zien? Maar het lukt wonderlijk goed, van kleine scènes tussen een ruziënd koppel tot grote groepscènes. Sommige scènes vond ik echt beklijvend, beelden waar ik niet aan gedacht heb, straatbeelden die je wel op tv ziet maar niet meteen in Gent. Bij andere scènes was het dan weer moeilijk om stil te blijven zitten, zeker met de soundtrack die je er in de balzaal bij krijgt.

In de balzaal is op de tribunes plaats voor 100 toeschouwers, met zicht op de Bagattenstraat, de straat waar 100 figuranten voor het spektakel zorgen. Voor het echt van start ging kregen we nog een boodschap mee. “Het is locatietheater, niet iedereen gaat alles zien, maar iedereen gaat wel iets zien, wees een beetje lief voor elkaar.” Het klinkt erger dan het was. Ik zat op de derde rij op de verste tribune achter een stuk hout van het raam en hoewel ik soms wel merkte dat ik iets niet zag omdat ze elders al lachten, al gauw wist ik waar het over ging.

Anders dan bij andere voorstellingen kon er ook al wel eens iets gezegd worden. En je merkte wel dat er redelijk wat bewogen werd om toch maar niks te missen. Maar eigenlijk was het vaak een kwestie van tijd. Soms was je ook nog te veel in het ene verhaal dat je niet merkte dat er aan de andere kant ook iets gebeurde. Hier en daar zag ik mensen proberen om een foto te nemen. Ik heb het niet geprobeerd omdat ik niet afgeleid wou worden en anderen ook niet wou afleiden, maar plukte deze van de Instagram van Vooruit. Ik kwam met een brede glimlach buiten en zou het iedereen die wel eens in de Vooruit komt willen aanraden. Toen ik het artikel schreef waren er nog de laatste kaarten voor de voorstelling op zaterdag namiddag. Een dikke proficiat aan iedereen die meegewerkt heeft en ik duim alvast dat het de komende voorstellingen ook droog blijft.

Straat Nevski_Prospekt/Het KIP, gezien op 20 juni in Vooruit. Nog op 21, 22 en 23 juni. Uitverkocht.

© 2013 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.