Homemade mini couture

donderdag 11 juli 2013 10u24 | patricia | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Lien Debruyne stopte met de Vermiljoenshop maar niet zonder Astrid-Fia De Craecker, u misschien wel gekend onder de naam Little Miss Y en ook al eerder in deze reeks te gast van de nodige stofjes te voorzien voor een pracht van een boek: Homemade Mini Couture. Lien schreef ook de tekst bij de ontwerpen van Astrid-Fia en zo is het meteen een mooie samenwerking tussen twee Gentse creatieve dames, die ik moeilijk kon negeren. Het boek ligt hier al sinds maart op mij te wachten. Om de zoveel tijd pak ik het vast en denk ik: “oooohhh, zo mooi.” Bijna te mooi om waar te zijn, de foto’s van Emilie Vercruysse ogen soms wat onnatuurlijk door de manier waarop de kinderen in de lens kijken.

Maar het is natuurlijk niet enkel de bedoeling om naar het boek te kijken, je wordt ook aangemoedigd om met de 22 patronen aan de slag te gaan. Het boek richt zich zowel op beginners als gevorderden en heeft twee covers, eentje voor meisjes en eentje voor jongens. Telkens zijn er patronen voor baby’s (tot 3 jaar) en voor kinderen tussen 3 en 10 jaar. Rokjes, jurkjes en bloesjes voor de meisjes, hemdjes en broeken voor de jongens. Maar ook een cowboy- en indiaanoutfit, inclusief paard, een zonnehoedje en een pet. Ze moedigen je aan om te gaan combineren en op zoek te gaan naar een eigen specifieke afwerking. Al zetten ze je ook wel op weg. Wie alvast eens de resultaten van anderen wil zien of inspiratie wil opdoen, kan terecht in de Flickr Pool.

Mijn keuze viel op Blush, een simpel bloesje voor meisjes dat er ook in een uitvoering zonder mouwen en met een pierrotkraag is. Het bloesje is er in maat van 3 tot 10 jaar. Bij het overtekenen van het patroon vond ik niet meteen de legende voor de streepjes, maar even tellen en het was meteen duidelijk. De aanduiding van de patroondelen was dan weer heel goed duidelijk. De patroonbladen staan niet overvol en verschillende patronen maken gebruik van dezelfde patroondelen. Ideaal om zonder problemen aan het combineren te slaan.

Ik koos voor een goedkoop stofje en moet zeggen dat Astrid-Fia zeker gelijk heeft dat dit voor minder stress zorgt bij het knippen dan een duur designerstofje. De tekst bij het bloesje leek belachelijk kort, maar ik merkte dat ik voor de kraag naar een ander patroon werd verwezen en ook voor de zoom kon ik bij de handige basistechnieken op het einde van het deel terecht. Het boek heeft ringen en dat maakt het eigenlijk super handig, je slaat een pagina open en je kan vanachter je naaimachine de instructies volgen, zonder dat je het boek moet verminken om goed te kunnen lezen. Met foto’s worden de moeilijkste stappen verduidelijkt. Af en toe moest ik wel twee keer lezen wat er staat en fronste ik wel eens de wenkbrauwen. Maar eigenlijk lukte het best wel. Ik voegde wat paspel toe aan de kraag en ook aan de mouwen. Aan de kraag kon ik de instructies uit het boek volgen, voor de mouwen spiekte ik bij de basistechnieken en gaf er dan een eigen draai aan.

Nu het bloesje af is merk ik de kraag op de rug niet volledig zit zoals het hoort en ik dat had kunnen voorkomen als ik wat beter naar beide foto’s bij de instructies had gekeken, dus denk ik niet dat het aan beide dames ligt. Eerder aan mezelf en mijn ongeduld om dit mooie bloesje af te hebben. Maar ik vind het best geslaagd, een simpel en goedkoop stofje en knoopjes van het kraam bij Sint-Jakobs, dan mag er al eens iets verkeerd lopen. Ik vraag me ook af hoe het er uit zou zien als er nog een zwierige rok aangestikt zou worden. Hmm, weer een idee voor een volgende keer. En ik zucht eens diep dat ik er ook wel zo eentje wil, voor mezelf. Net zoals ik ook wel een paar van de jurken graag in een volwassenmaat wil. Het goede nieuws is dan ook dat er druk gewerkt wordt aan een boek voor grote meisjes. Ergens dit najaar zou het zo ver zijn. In afwachting is Homemade Mini Couture alvast een mooie aanwinst om mee aan de slag te gaan tijdens de vakantie en ben ik zeker dat ik wel een kindje in de buurt vind om te verblijden met wat handgemaakte kledingstukken.

Homemade Mini Couture, van Astrid-Fia De Craecker (Little Miss Y.) en Lien Debruyne (Vermiljoen), 29,99 euro, uitgegeven door Lannoo, te koop bij Little Miss Y., De Stoffenkamer en bij de boekhandel.

© 2013 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.