Ramen: overheerlijke noedels

donderdag 17 oktober 2013 13u35 | patricia | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , .

Het was zo een dag waarop thuiswerken niet goed lukte. Ik was slecht gezind, zo zonder reden en opgelucht dat ik niet op de bureau was. Ik werd lastig van mezelf, zo slecht gezind. Dus besloot ik om over de middag iets te gaan eten, er even uit en dan hopelijk met wat verse moed en beter gezind verder doen. De keuze viel op Ramen, in Oudburg.

Ik was er al eerder geweest na een lovende recensie en een opmerking op Twitter. Toen was ik er even voor twaalf en zag ik het al snel vol raken. Er is maar plaats voor twaalf personen. Nu was ik een stuk later, dus was het een beetje op goed geluk. Maar Ramen is niet meteen een plaats waar je lang blijft tafelen. Het is er heel gezellig, daar niet van. Maar ze volgen het principe van de Aziatische eetkraampjes die je op straat tegen komt.

Met twee staan ze in voor bediening, bereiding en een woordje uitleg. Elke middag zijn er twee noedelsoepen, waarvan eentje veggie, en een miso. Verder is er ook nog wel een snack en een slaatje te krijgen. Maar ik ga voor de noedelsoepen en vandaag is my lucky day. Ik hoef zelfs de rest niet te lezen, het wordt een bun cha. Het eerste gerecht dat we in Hanoi aten in een eetkraam waar ze geen Engels spraken. Een beetje op goed geluk, maar zalig lekker. Ook de enige plek waar we twee keer zijn gaan eten. En tijdens de rest van de reis was het verleidelijk om niet steeds naar dit gerecht terug te vragen.

Ik neem er nog een rosella bij, heerlijk verfrissende rode limonade. Ik moet even wachten want het zit goed vol en er komen voortdurend nog mensen binnen. Het is er klein, maar dat maakt deel uit van de charme. U kan er trouwens alleen ‘s middags terecht, tenzij u voldoende vrienden kan optrommelen om het ‘s avonds af te huren.

Mijn bun cha komt er in een veel hippere versie dan we ooit in Vietnam kregen. Het vlees en de groenten apart, het is even zoeken, maar de smaak is onmiskenbaar Vietnam. Ik kan het bijna niet geloven. Die frisse smaak van limoen, een pikante ondergrond, noedels en balletjes. Bun cha, met alles er op en eraan. Ik betaal met plezier 15 euro, maar besef ook wel dat je daar in de buurt voor dat bedrag een iets meer uitgebreid gerecht kan vinden.

Ramen is een initiatief van Eetavontuur en dan kom je al gauw uit bij Tom Vandenberghe, auteur van reeds een hele reeks kookboeken over streetfood en de Aziatische keuken. Als je die ook in de Engelse versie tegenkomt in Hanoi, dan weet je wel dat ze goed moeten zijn. De boeken heb ik nog niet geprobeerd, maar Ramen staat hoog op mijn lijstje om over de middag iets te gaan eten.

Ramen, Oudburg 51, Gent. Van dinsdag tot zaterdag tussen 12 u. en 14.30 u. Op vrijdag- en zaterdagavond kan je reserveren voor groepen tussen 12 en 18 personen.

© 2013 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Ramen: overheerlijke noedels

  1. Reactie van Frans

    Goed om te weten dat “Ramen” Japans is voor noedels, want in Gent is het ook een bekende straatnaam (en parking) destijds verkeerdelijk vertaald in “rue de Bélier”.