Creatief in Gent: Caroline Delaere

dinsdag 22 oktober 2013 9u06 | patricia | 9 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

Toen ik de vorige keer vroeg of u nog suggesties had voor de reeks kwam er meteen een suggestie. Contacteer eens Caroline Delaere, ze heeft een naaiatelier en organiseert workshops. Ik mailde haar mijn vaste vragen en laat haar zelf aan het woord. Maar er is meer, Caroline heeft één van onze lezers een plaats in de workshop breien voor beginners. Geef een opmerking in de commentaren en like haar facebookpagina, Caroline zal u contacteren.

201310_caroline delaere 1Gentblogt: Stel jezelf eens voor…
Caroline: Ik ben Caroline, net geen 24 en ik woon samen met mijn vriend Wouter in Gentbrugge waar ik ook mijn naaiatelier heb. In dat naaiatelier worden vooral lessen gegeven maar ook wat retouches en projecten op maat uitgevoerd. Verder geef ik ook les op verplaatsing (voornamelijk voor afdelingen van KVLV) en studeer ik nog fotografie (omdat je nooit genoeg kan bijleren).
Het idee is er op een rare manier gekomen. Ik heb eigenlijk master in de Bestuurskunde en het Publiek management. Een richting die behoorlijk onbekend is maar vergeleken kan worden met Handelswetenschappen (behoren tot dezelfde faculteit) maar dan meer gericht naar de overheid. Zelf kledij maken en creatief bezig zijn doe ik al sinds mijn twaalfde maar verder dan projecten voor mijzelf ging dat eigenlijk niet. Ik wist wel dat ik er ooit iets mee wou doen, maar nog niet wat.
Na mijn studies ging ik in een informatica-bedrijf werken, vooral vanuit een voorliefde voor informatica en processen efficiënter maken. Jammer genoeg deelde mijn directe bazin mijn liefde voor efficiëntie niet en mocht ik na mijn proefperiode ook niet blijven. Na een tijdje solliciteren besloot ik dan maar om zelfstandige te worden en mijn eigen zaak uit de grond te stampen. Het spreekt voor zich dat mijn omgeving dat nogal een bruuske ommezwaai vond. Maar ik ben altijd al zeer eigenwijs en koppig geweest, dus ik zette door.
Het doel was vooral om mensen aan te zetten zelf dingen te maken en creatief bezig te zijn, zonder dat ze zich daarvoor een volledig (school)jaar voor moeten engageren.

Gentblogt: Wie kan bij jou terecht?
Caroline: Iedereen kan bij mij terecht, ik geef zowel les aan vrouwen, mannen als tieners. Alle leeftijden zijn welkom en de groep is dan ook altijd zeer divers. Concreet zijn er 4 verschillende soorten lessen: een naaiworkshop voor beginners, een vervolgworkshop, een breiworkshop voor beginners en vrije lessen.
De naaiworkshop voor beginners start echt volledig bij nul en is gericht naar mensen die nog nooit een naaimachine van dichtbij gezien hebben maar het wel eens willen proberen of leren. Iedereen brengt zijn of haar naaimachine mee maar als je er zelf geen staan hebt kan je er eentje huren. De naaiworkshop voor beginners zijn 3 lessen van elk 2 uur (op zondag van 16.30 tot 18.30) waarin je alles leert over materialen (wat best te kopen en wat vooral niet) en de basis van stikken met een naaimachine. Op het einde van de 3 lessen heb je een mooi kussen gemaakt.

201310_caroline delaere 2

De vervolgworkshop werkt daarop verder en in die workshop mag je een kledingstuk naar keuze maken. In de eerste les leer je alles bij over werken met patronen en in les 2 en 3 werk je je stuk af. Het voordeel van de vervolgworkshop is dat je die telkens opnieuw kan volgen. Elke keer maak je gewoon iets anders.
De vrije lessen (op zondag van 15.30 tot 16.30) zijn er speciaal voor cursisten die een les missen of die vragen hebben. Concreet komen dan meestal cursisten langs die wat langer aan hun projecten willen werken maar wat extra hulp wensen. Ik sta hen dan bij met raad en daad als het even niet meer lukt.
De breilessen starten vanaf 10 november (op zondag van 15.30 tot 16.30) en beginnen ook compleet van nul. In drie lessen leer je dan de basis van het breien en ga je op het einde van de rit naar huis met een zelfgebreide cirkelsjaal.
Betalen kan per les maar je kan ook een lessenkaart aanschaffen waardoor je korting krijgt.
Blijkbaar ben ik de enige in Gent die lessen aanbiedt op een zondag, dus ideaal voor mensen die in de week moeilijk weg kunnen door hun werk, gezin of andere hobby’s.

201310_caroline delaere 3

Gentblogt: En je hebt ook een blog waar je producten bespreekt, zoals een naaivoetje of tips geeft?
Caroline: Mijn blog is een beetje ontstaan vanuit mijn zaak. Ik kreeg heel wat vragen tijdens mijn lessen waarvan ik dacht dat de antwoorden wel nuttig zouden zijn voor meer mensen. In het begin liepen de reacties wat stroef maar sinds ik (bijna) elke dag iets post krijg ik toch dagelijks een aantal reacties binnen. Sowieso merk ik dat er in Vlaanderen heel wat minder reacties nagelaten worden op blogs dan bijvoorbeeld bij mijn Nederlandse collega’s. Ik denk dat wij Vlamingen daar iets geslotener in zijn :-). Bij deze dus een oproep: laat gerust reacties na als je een blog leest, als schrijver ben je enorm veel met de feedback die je daarvan krijgt.

Gentblogt: Je bent duidelijk een bezige bij, heb je nog specifieke plannen of zotte dromen?
Caroline: Ik zou nog graag veel verwezenlijken. Vooral mensen aan de slag krijgen is eigenlijk een van mijn grootste doelen. Daarom vind ik het ook super leuk om overal les te gaan geven. Vanaf 2014 ga ik bijna elke avond les geven in een KVLV-afdeling in Vlaanderen. Allemaal creatieve vrouwen, van alle leeftijden, die samen dingen willen maken. Volgend jaar wil ik ook graag mijn blog nog beter uitbouwen en vooral ook inzetten op mijn youtube-kanaal met doe-het-zelf-filmpjes. Op de manier bereik ik niet alleen de mensen uit het Gentse maar ook ver daarbuiten tot zelfs in Nederland.
Als laatste zijn er ook plannen om een lijn met patronen uit te brengen maar dat project wordt op dit moment nog uitgewerkt dus daar kan ik ook nog niet veel over zeggen :-).

U vindt Caroline op haar blog, facebook, via twitter en op pinterest

© 2013 GENTBLOGT VZW

9 reacties »

 1. Reactie van Ester De Rocker

  Super leuk je op Gentblogt tegen te komen! Goed bezig, ik zelf volg al 3 jaar naailes en vind het nog steeds super. Een essentieel onderdeel is het kennen van de verschillende materialen, dat is zeer jouw grote troef! Veel succes alvast, tot gauw!

  • Reactie van Caroline Delaere

   Hé Ester, inderdaad leuk om elkaar hier tegen te komen. Bedankt voor het leuke compliment en nog veel succes met de naailessen!

 2. Reactie van Annelies

  Leuk, dat je bij jouw ook in het weekend les kan volgen.
  Naaien dat gaat al (redelijk) goed, maar zou natuurlijk nog veel kunnen bijleren. Het haken heb ik ook al onder de knie, maar het breien dat wil nog niet lukken, zelfs niet met het breiboek van de KVLV!

  • Reactie van Caroline Delaere

   Je bent altijd welkom in de lessen. Wie weet win je de gratis breilessen wel, dan kan je al je vragen komen stellen tijdens de les. Sowieso beginnen we helemaal bij het begin.

 3. Reactie van Aline

  Knap wat je allemaal hebt gerealiseerd!
  Ikzelf ben ook bezig om te starten als zelfstandige in Gentbrugge. Illustratie en handmade stuff. Ik zit veel op de trein te breien en te haken omdat ik het heerlijk vind om je gedachten en projecten even los te kunnen laten. Zelf heb ik wat geleerd via Youtube en toen ik jong was van mijn moeder. Maar ik struggle nog over heel wat zaken. Zoals een kleur extra bijvoegen, of een driehoekpatroon. Hulp in real life is dan soms toch meer welkom dan youtube filmpjes. Wie weet kunnen we op een dag wel eens samenwerken!

  • Reactie van Caroline Delaere

   Dankjewel voor het compliment. Starten als zelfstandige is niet altijd even simpel maar het is wel leuk om elke dag bezig te zijn met wat je graag doet. Altijd welkom om eens van gedachten te wisselen bij een kopje koffie of een glaasje wijn.

   • Reactie van Aline

    Lijkt me fijn Caroline!

    Voor mij is het echt essentieel om elke dag te doen waar ik gelukkig van word én andere mee gelukkig kan maken. Win win situatie, I love it. We houden contact!

 4. Reactie van Lore

  Dag Caroline! Leuk te lezen dat er een naai atelier is in Gentbrugge! Ik was al op zoek naar een cursus breien of brei atelier voor beginners, maar dacht niet iets in mijn eigen buurt te vinden. Waar kan ik me inschrijven?