De Zuidkant

dinsdag 5 november 2013 8u47 | Greet | 6 reacties
Trefwoorden: , .

zuidkant-receptie-prentjeHier om de hoek hangt aan een grote smeedijzeren poort een bijzonder intrigerend lampje. Er hingen ooit al eens bordjes uit, en er was een wat vage website, maar echt snappen deed ik het niet. Tot ik een oproep zag voorbij komen: iemand zocht iemand om daar samen een vegetarisch restaurant uit te baten. U gelooft echt niet hoe groot het gat was dat ik toen in de lucht heb gesprongen.

Zo rap als tellen werd ik de meest rabiate facebookfan van De Zuidkant, vol ongeduld uitkijkend naar de opening. Dat bleek toch nog niet direct voor direct te zijn, maar gelukkig werden er aan het begin van de zomer een paar try-outs georganiseerd. Ik heb me moeten haasten om erbij te kunnen zijn, en ik was echt content dat het gelukt was.

Breed uitzicht tuin

Serieus, salsa van adukibonen, tapenade van rode bieten, cashewkaas (direct zelf uitgeprobeerd: piece of cake, maar onweerstaanbaar lekker), falafel, groene gazpacho, auberginekroketjes… en dat waren dan alleen nog maar de hapjes. Het kon ook geen kwaad dat alles geserveerd werd in de wat mysterieuze tuin. Met een glas roze bubbels. Erna kwam nog een uitgebreid buffet van paella en allerlei slaatjes en het beste ijsje in jaren: huisgemaakt aardbeienijs met zwarte peper en méringue. Ik heb daar een halve zomer op geteerd, op dat etentje. Daarop, en op de charmante aanwezigheid van gastvrouwen Griet en Ellen. Zo enthousiast!

En toen werd het allemaal een beetje stil en begon ik zo langzaamaan te panikeren dat het nu toch wel lang duurde eer we nog iets hoorden. En opeens las ik tijdens een verblijf in het Verre Vakantieland dat er nog eens gekookt werd. Waarna hun allereerste internationale reservatie meteen een feit was.

Leg alvast een extra servet op uw schoot want kwijlen is gegarandeerd: humus van rode biet met zuurdesembrood, norirolletje met koolrabi en mango, linzenpaté (echt, serieus waanzinnig lekker) met chutney van courgette. Courgettesoep met kokosmelk en gember. Tempura van oesterzwammen met een ronduit magisch sausje met limoen en iets dat ik absoluut wou onthouden maar toch vergeten ben. Volgens mij is die servet ondertussen al aan vervanging toe.

Er was nog een hoofdgerecht dat zelfs mijn stevig etend gezelschap niet meer half naar binnen kreeg, met tofuspiesjes (het enige waar ik niet echt wild van werd, maar dat gebeurt wel vaker met tofu) en savooitaartjes en zalige maïs en een sausje met cashewnoten dat die dames van mij direct in’t groot mogen verkopen. Als dessert was er nog een gestoofd peertje in rode wijn en koffie en thee en zo. Het is dat ik goed opgevoed ben, of ik had daar ter plekke mijn bord schoongelikt.

Op 4 november 2013 gingen ze definitief van start. Via hun Facebookpagina laten ze weten dat je er terecht kan op maandag en dinsdag voor lunch en take-away dinners en op donderdag en vrijdag voor lunch en serieus eten. Er is nog een beetje getinkel vandoen aan de akoestiek, en ook de buitenruimte is nog niet helemaal af. Maar dat gaat mij de komende winter nu eens echt niets uitmaken, se. Wie mij eens op een etentje wil trakteren: ik denk dat ik een tip heb.

De Zuidkant, Frederik Burvenichstraat 156, 9050 Gentbrugge
Tel. 09 223 72 35 / http://www.dezuidkant.be/ en op Facebook

© 2013 GENTBLOGT VZW

6 reacties »

 1. Reactie van Etienne

  Spijtig. Mijn oren zijn niet lang genoeg. En zeggen dat een haas nog langere heeft.

 2. Reactie van Greet

  Oh kijk, een grapje over konijneneten!

 3. Reactie van Nix

  Iemand een idee over de kostprijs van lunch/diner?

 4. Reactie van 4ke

  hebben net take-away gedaan en waren zeer enthousiast!
  zeker een een aanrader dus!

 5. Reactie van Thomas

  Gisterenmiddag hebben we voor drie volwassenen take-away gedaan en het was een echte voltreffer. Hier komen we binnenkort graag terug! Aan Griet en Ellen : trek jullie van flauwe zever over konijnenoren etc. vooral niets aan! ‘t Zijn kiekens die smalend doen over jullie initiatief…