Een gevuld weekend voor Gent Rugby

donderdag 28 november 2013 10u44 | Mathias De Schrijver (tekst), Mario Arens (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .

De Gentse dames stonden na de overwinning tegen naaste concurrent Brigandze vorige week licht afgezonderd op een tweede plaats, op een zucht van leider Soignies. Het voorlaatst geplaatste Standard Luik mocht dus geen probleem opleveren. Gent startte erg onzeker en stapelde de foutjes op. Standard verweerde zich goed, maar was niet met een 15-koppig team afgezakt naar Gent. Dat overwicht wisten de Gentse dames aanvankelijk niet goed uit te buiten. Slechts na vijftien minuten werd een eerste try gescoord, 5-0.

1461737_10201914391534095_966126587_n

De Gentse dames bleven onzeker spelen en de Luikse dames speelden daarentegen erg sterk. De vrouw-minder situatie brak hen echter keer op keer zuur op, zodat Gent eigenlijk nooit in de problemen kwam. Enkel eigen fouten verhinderden een hogere score. Uiteindelijk werd gerust bij een reeds geruststellende 22-0 voorsprong.

In de tweede helft liet uitblinkster Nathalie Van Gelder zich gelden met maar liefst 5 tries. Standard wist niet meer van welk hout pijlen maken en werd platgespeeld door een nu wel slim en volwassen spelend Gent. Gent diepte de score gestaag uit, om te eindigen bij een 54-0 eindstand.

Gent Dragons (de tweede ploeg van de heren) jaagt nog steeds zijn eerste succes na tegen een vaste waarde in het rugby en kon dit jaar alleen winnen van nieuwkomer Mighty Roosters. Met Brussels Celtics 2 stond de net hoger geklasseerde ploeg tegenover hen.

In de eerste helft speelden de Dragons erg stevig. De Brusselaars kregen weinig klaar tegen dit Gent. Zoals zo vaak dit jaar echter konden de Dragons dit overwicht niet laten gelden op het scorebord. Aan de rust stond het zo uiteindelijk 14-17. In de tweede helft toonde Celtics zich conditioneel de betere ploeg en kwam niet meer in de problemen. Met een vierde try haalden ze zelfs nog een bonuspunt binnen en zetten ze Gent op een onoverbrugbare achterstand.

De eerste ploeg van Gent was licht euforisch na het onverwachte maar niet onverdiende gelijkspel bij leider Bosvoorde vorige week. Kibubu stond hopeloos laatste, maar was aan een duidelijke opmars bezig en mocht zeker niet onderschat worden.

Jammer voor Gent was net dat wat ze deden. Gent startte erg slap en kreeg al na enkele minuten een flinke waarschuwing, toen Kibubu een eerste keer los door de Gentse lijn brak. Gelukkig stond de Gentse fullback wel klaar om het gevaar teniet te doen. Zonder goed te spelen naderde Gent keer op keer de achterlijn van de Brusselaars, maar scoren lukte door onzorgvuldigheden niet. Gent kreeg het deksel op de neus toen een wakkere Brusselaar een knullige Gentse fout genadeloos afstrafte na een run van diep in de eigen helft. Het Gentse pak schoot wakker en drukte Kibubu helemaal weg. Niet veel later volgde de oververdiende try. De Gentse kicker gleed bij de makkelijke conversie weg op het vettige modderveld, waardoor de score 7-5 werd, meteen ook de rustscore.

In de tweede helft stond Gent nog te slapen toen Kibubu een tweede keer op evenveel kansen scoorde, 14-5. En nog was de Gentse verdediging niet klaar met de opeenstapeling van fouten. Enkele minuten later mocht Gent zich alweer omdraaien om een interceptie na te jagen. Zonder succes overigens, 19-5 met nog 20 minuten te spelen. Gent was de tweede helft nochtans goed begonnen en won zowat alle scrums en line-outs, maar in de daaropvolgende acties liep het keer op keer mis. Kibubu kon zo vrij eenvoudig ongeveer alle ballen die ze kregen wegtrappen, zodat Gent opnieuw kon beginnen. Kibubu zat in een zetel te verdedigen, maar terug-van-weggeweest winger Jacob Christiaens vond toch een gaatje en kon zo de achterstand verkleinen tot 19-10. De conversie werd deze keer door de dwarsligger tegengehouden. Enkele minuten later blokkeerde kapitein Maarten De Bruycker een snoeiharde trap van Kibubu met de buik, maar tot ieders verbazing, inclusief de zijne, bleef de bal tussen zijn armen steken. Vijf meter en een schitterende offload later zette hij zo Gent op weg naar een nieuwe try. 19-15. De conversie vloog deze keer tegen de binnenkant van de paal, het zat Gent echt niet mee. Kibubu zag de bui al hangen en profiteerde van een dan plots zeldzame Gentse fout om van ver 3 punten extra mee te pikken via een penalty, 22-15 met nog drie minuten te spelen. Gent zette alles op alles, beukte Kibubu in stukken en liep de Brusselaars letterlijk en figuurlijk overhoop. Had Gent een hele match zo gespeeld, was Kibubu al na 20 minuten uitgeteld geweest. Het harde werk loonde, want in de veertigste minuut scoorde winger Axel van der Donk de verdiende try. Alle druk op de schouders van de 18-jarige kicker, die een conversie van tegen de zijlijn moest binnentrappen voor het gelijkspel. De moeilijkste conversie lukte hem gelukkig wel, 22-22.

Gent verliest meteen zijn bonus van het gelijkspel vorige week tegen leider Bosvoorde, maar mag achteraf gezien erg opgelucht zijn met het gelijkspel en het offensieve bonuspunt voor de vierde try. Het laat echter (alweer) kostbare punten liggen. Punten die het hopelijk niet nodig zal hebben voor het behoud in derde…