Flandrien

zondag 9 november 2014 9u47 | patricia (tekst), Kurt Van der Elst (beeld) | reageer
Trefwoorden: , .

vooruitFlandrien heet de nieuwe voorstelling van Action Zoo Humain, de performancegroep rond Chokri Ben Chikha en zijn broer Zouzou Ben Chikha. En ja, het gaat over de koers. Voor mij voldoende reden om eens te gaan zien.

flandrienDe openingsscène zet meteen de toon. Wim Willaert, Mourade Zeguendi, Tom Vermeir en Zouzou Ben Chikha staan in wieleroutfit op het podium. Ze kijken stoer de zaal in en bereiden zich voor op de wedstrijd. De ene al wat serieuzer dan de ander. Er wordt een micro bovengehaald en de gevreesde interviews met de renners kan beginnen. “Ja, Marc, ik had de benen…” U kent het misschien wel.

Er zijn talloze clichés te bedenken en deze heren gaan ze zeker niet uit de weg. Ze worden verpakt in spitsvondige dialogen, ophitsende haka’s en doorspekt met liedjes over de koers. U kent ze vast wel, maar niet in deze versie. Ik heb meer dan eens spontaan zitten lachen en ik was zeker niet de enige die het bij momenten hilarisch vond. En toch kan ik niet zeggen dat ik volledig overtuigd was van de voorstelling. Ik heb heel straffe momenten gezien, de openingsscène en de haka’s om er maar een paar te noemen. De acteurs waren fantastisch, Wim Willaert als trainer met zijn goede raad, de wat onbeholpen Tom – Tom-tom-tommeke-wat-doe-je-nu- Vermeire, Mourade Zeguendi in het West-Vlaams en Zouzou Ben Chikha als aangever en soms tussen twee vuren.

Flandrien is een veel gebruikte term in de koers, maar de betekenis blijft toch altijd wat gissen. Volgens wikipedia is het een renner die voortdurend aanvalt. Het is een eretitel die niet elke renner is gegeven. Action Zoo Humain gaat in de aanval, nog maar eens. Toen Mourade een tirade begon, kreeg ik een vreselijke déjà-vu. Dit heb ik eerder gezien, ging er door mijn kop en het haalde voor mij de vaart uit de voorstelling en ik vreesde al voor het einde. Het leek een herkauwen uit eerdere voorstellingen. Nog maar eens de nagel op de kop over integratie, allochtonen en aanvaard worden, maar opnieuw in het Frans, wat niet door iedereen begrepen wordt. Spijtig, Flandrien is een voorstelling met veel potentieel en een topcast. Naar mijn gevoel worden de sterke momenten onderuit gehaald, waardoor de voorstelling wat gaat dobberen en uiteindelijk uitfadet.

Flandrien van Action Zoo Humain, gezien op vrijdag 7 november in de Vooruit.

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.