Medische beperkingen

woensdag 13 juni 2007 8u59 | Karel | reageer
Trefwoorden: , .

Gentblogt geeft het woord aan een divers allegaartje studenten. Elke dag Рbehalve zaterdag Рkomt er namelijk ̩̩n van hen aan het woord en ze kunnen gerust een schouderklopje en wat nuttige tips van uwentwege gebruiken in deze examen-, eindwerk- en doctoraattijden.
Op woensdag is het de beurt aan Karel.

Vorige week had ik het over afleiding tijdens het studeren. Het is die drang die iedere keer weer aanwezig is en die zich immer tijdens de examens in je hoofd nestelt. Plots merk je allerhande zaken op die je liever zou doen dan studeren. Boeken die al een jaar lang geduldig liggen te wachten op je boekenplank, smekend om gelezen te worden, schreeuwen om je aandacht eens je in de syllabussen duikt.

Waar ik anders een mentaal gevecht met mijn diepere noden aanvat wanneer ik de impuls voel om weg te lopen van mijn bureau, ben ik nu echter verplicht om het regelmatig te doen. Op bevel van onze huisarts. Blijkbaar had ik toch beter moeten luisteren naar Ruth toen ze met haar nieuw verworven geneeskundige wijsheid verkondigde dat lang zitten nefast is voor het menselijke systeem.

Ik stel jullie echter al meteen gerust, ik zit niet met een fatale longembolie of trombosevorming. Althans, ik weet er dan alleszins niet van. Nee, de Blokgoden hebben me gezegend met een spierontsteking aan mijn rug, blijkbaar omdat ik vrij groot ben en nogal verkrampt zit als ik aan het studeren ben. Niet echt een overtuigende reden om mij naar het vagevuur te verbannen, maar soit.

Het komt er vooral op neer dat er betere momenten zijn om dergelijke ontsteking op te doen. Slapeloze nachten zijn niet echt welgekomen als je een frisse kop nodig hebt om er hopen leerstof in te pompen, noch ben ik tevreden met de pijn die zich manifesteert bij iedere beweging die ik maak. Om de boel gezond te houden moet ik dus regelmatig eens rondwandelen en enkele stretch- en bewegingsoefeningen doen. De tweede helft van de remedie bestaat uit pijnstillers en ontstekingsremmers. Ja, ik begin me zo langzaam aan een beetje de Kim Clijsters van het studeren te voelen. Blessures alom maar gelukkig ook redelijk wat succes. (Ok, ik geef het toe, dat laatste is op dit moment vooral nog hopen.) Die befaamde spreidstand betrek ik even niet bij de vergelijking, kwestie van de boel hier een beetje op het rechte pad te houden.

Het lijkt er echter op dat de onrechtvaardigheden die de Blokgoden mij aansmeren, worden gecompenseerd door de Examengoden. Ik heb vandaag een iets eenvoudiger vak, dat dus ook met enkele middelmatige blokdagen zou moeten lukken. Het gevreesde eerste examen van vorige week vrijdag heb ik er ook redelijk goed vanaf gebracht, dus daarover hoor je mij niet klagen.

Niets is zaliger dan na een week eenzame opsluiting nog eens onder de mensen komen. Examens zijn zowaar het leukste moment van het hele rituele gebeuren. Het gezamenlijk stressen vooraf, de gelukwensen bij het betreden van de arena, de veelbeduidende blikken bij het afgeven. De uniforme opluchting na de feiten -onafhankelijk van het resultaat- en het vredige zwarte gat waar je even ingezogen wordt terwijl je een pint gaat pakken. Je voelt je even terug mens, hetzelfde wezen dat een academiejaar lang de onnozelaar heeft lopen uithangen in de provinciehoofdstad. Daarna duik je weer je boeken in, klaar om je leven op het spel te zetten en trombose te riskeren voor dat begeerde diploma.

Mijn volledig irrationeel besluit is dus eerder een raad aan alle leerlingen in het middelbaar onderwijs die aan hun laatste ‘eenvoudige’ examens begonnen zijn. Studeer niet verder! Wees niet ambitieus. Schrap de universiteit uit je woordenboek en blijf als een bange wezel weg van de hogeschool.
Ga gewoon op kot en hang rond op de vele markten die Gent rijk is. Geniet van je vrijheid en feest terwijl je nog kan. Verzet jezelf tegen het systeem, neem drugs, zuip en rook jezelf kapot. Verknip de verzameling prachtige foto’s die je op die sigarettenpakjes vindt en kleef ze als een weerzinwekkende collage op je bureaublad. Neem een grote zwarte alcoholstift en schrijf volgend devies op je muur: “Studeren is slecht voor de gezondheid.”

© 2007 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.