Een nieuwe start op 1 september

donderdag 6 september 2007 10u30 | Ethel Janssens | 4 reacties
Trefwoorden: , , .

Ieder jaar op 1 september hetzelfde nieuws op de radio: 1 miljoen leerlingen gaan terug naar school. Maar samen met hen betekent dit natuurlijk ook voor alle leerkrachten een nieuwe start. Gentblogt laat de komende weken dan ook een aantal leerkrachten uit verschillende scholen in het Gentse aan het woord. Juf Ethel van het 6de leerjaar bijt de spits af!

Hoe vaak je die eerste schooldag ook hebt meegemaakt, je raakt het maar niet gewoon. Die dag is ieder jaar anders en blijft toch steeds weer een bijzondere gebeurtenis.

Dat was het voor mij dit jaar zeker en vast. Aangezien ik er een klein jaartje uit geweest ben om aan een project te werken voor de Hogeschool had ik net iets minder tijd om me voor te bereiden. Ik ben van het ene werk letterlijk in het andere gerold, weliswaar met enige overlapping. Terwijl ik mijn andere job tot de laatste dag nog voor 100% wilde uitoefenen, zweefde mijn hoofd al enkele weken bij mijn nieuwe klasje. Stress, dromen, wakker schieten, tientallen lijstjes in je hoofd aflopen, … Om dan nog maar te zwijgen van de 1001 vragen die door mijn hoofd spookten. Want bovendien zou ik ook op een nieuwe school starten.

Juf Ethel

Mijn vroegere collega’s en vertrouwde klas te Brussel had ik voorgoed vaarwel gezegd. Dan mag er nog luidkeels Studio Brussel met de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow door je boxen klinken, files blijven lastig. Ook de deugd van een extra kop koffie om de vroege uurtjes door te komen, is maar van korte duur. Ze laat je slechts luttele seconden genieten van de gedachte dat de vermoeidheid wel zal verdwijnen. Je zou voor minder de auto en de lange files inruilen voor een korte, gezonde trip van slechts 10 minuten op de fiets. Heerlijk je nog eens te kunnen draaien in je warme nest om dan op een redelijk uur te ontwaken. Nu ja, redelijk is relatief te bekijken natuurlijk als je terugdenkt aan vakantie. Die tijd was al even voorbij. Een korte beschrijving van de maand augustus: 2 weken vakantie en dan weer volop de handen uit de mouwen! Kasten en banken afwassen, klas inrichten, materiaal controleren en bestellen, hand- en werkboeken tellen, plannen en organiseren, kennismaken met de collega’s, een klusjesdag hier, een vergadering daar, lessen voorbereiden, zeeklassen in september, … Ik wist wel wat gedaan. Beetje bij beetje werden mijn lijstjes “te doen” korter, maar toch, een heleboel vragen blijven onbeantwoord tot die eerste schooldag. Hoe zal de eerste dag verlopen? Waar staat mijn klas in de rij? Hoe verloopt de middagregeling? Welke kinderen zal ik in de klas krijgen? Zal het een fijne groep zijn? Zouden er veel kapoenen tussen zitten? Zullen ze met leuke verhalen naar huis gaan? Hoe zit het met de culturele diversiteit in mijn klas? Zal het ook zo’n mozaïek van verschillende culturen zijn zoals in Brussel?…

Die eerste schooldag kan het dan ook niet snel genoeg 16u zijn. Dit is het moment van volledige ontlading, zowel voor de leerkracht als de leerlingen. De eerste kennismaking is achter de rug en een heleboel antwoorden zijn gegeven. De leerlingen hebben in geuren en kleuren vakantieverhalen kunnen uitwisselen en de administratieve rompslomp is achter de rug. Hèhè, wat een dag, maar een zeer fijne! De kinderen in mijn klas zijn één voor één schatten met hier en daar wat ondeugende trekjes, maar uniek zijn ze zeker. Ik weet al vrij goed wat voor vlees ik in de kuip heb en kan niet wachten om hen nog beter te leren kennen. Het antwoord op de belangrijkste vraag of het een aangenaam jaar zal worden is ingelost. Het wordt weer een boeiend jaar vol werkmomenten afgewisseld met humor, ontspanning, talrijke anekdotes en leerrijke uitstappen!

Ethel Janssens, 6de leerjaar
Sint-Janscollege Visitatie Basisschool

© 2007 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

 1. Reactie van Roland

  “De kinderen in de klas zijn één voor één schatten” … hoe kan het anders met een “schat” als juf? Ik wou dat ik terug 11 jaar was!

 2. Reactie van rony coekaerts

  ethel, ik zou je zeker, moest ik 50 jaar jonger zijn, liefste juf noemen.
  ik ben blij om de inzet, de blijheid waarmee je het nieuwe schooljaar aanvangt.
  weinigen weten dat die twee maand maar een stukje van jou zijn. dat je op school nog zoveel moet doen, dat, wanneer ze denken dat je met je voeten omhoog ligt te genieten, in tegendeel aan het werk bent.
  het is niet nodig om dat aan de grote klok te hangen, maar wij hebben soms nog geen twee weken vakantie gehad, want die klas moest geschilderd, en daar moest een fietsenberging, en daar een zandbak.
  ik wens je uit de grond van mijn hart, veel inzet, inleving, en vooral een jaar waar je elke dag met een goed gevoel naar huis gaat.

 3. Reactie van ann sels

  hoi ethel, blij te horen dat je een school vond in Gent! Ik twijfel er niet aan dat je een leuk jaar tegemoet gaat, je enthousiasme zal zonder twijfel aanstekelijk werken voor je leerlingen en collega’s. En als je zin hebt in een koffietje na school, spring dan maar eens binnen met een grappige anekdote ;)

 4. Reactie van Murathan

  Ik heb bij juf Ethel gezeten vorig jaar.