Gents Bakkershuis

donderdag 31 december 2009 15u41 | Greet Agneessens | 13 reacties
Trefwoorden: , , .

Ik ben gisterenmorgen behoorlijk boos geworden op mezelf. Woon ik al twintig jaar in deze stad, heb ik nu pas de winkel van mijn dromen gevonden. Serieus, ik ben er niet goed van.

Kijk, ik heb altijd al graag gekookt en gebakken. Wie hier langsloopt heeft veel kans dat er iets staat te borrelen of te pruttelen, of dat hij naar huis gaat met voedsel voor de rest van de week, onder het motto: ik krijg dat zelf toch allemaal niet op.

Voor iemand die alleen woont heb ik wanstaltige hoeveelheden voedsel in huis. Je weet immers maar nooit wanneer de bakstuip je overvalt. En dus puilen de kasten hier uit van de bloem en de suiker (van elke soort minstens een kilo) en bevatten diepvriezer en koelkast altijd het nodige om op eender welk moment aan de slag te kunnen. Want wie kan nu rustig slapen in het besef dat bladerdeeg, zongedroogde tomaten, room of Parmezaanse kaas uitgeput zijn? Probleem is dat je al die spullen op tijd en stond moet opgebruiken. Dat los ik op door geregeld in de kookboeken te duiken en het resultaat uit te delen aan familie, buren en collega’s, alweer onder datzelfde motto: ik krijg dat zelf toch allemaal niet op.

Ik ben altijd te vinden voor een rondje kookboeken snuisteren in de Fnac, en op citytrip vind ik steevast de leukste adressen voor olie, cupcakepapiertjes of lokale kaasspecialiteiten. Ook in Gent heb ik zo mijn adressen, waarvan Vits-Staelens (zie elders op Gentblogt) alvast topfavoriet is. Maar wat ik deze morgen heb gezien overtrof mijn stoutste dromen: het Gents Bakkershuis, paradijs voor deegrollers en slagroomspuiters, hemel op aarde voor chocoladefreaks en koekjesbakkers.

winkel

Rijen vol hebben ze daar: silicone bakmatjes die eeuwig meegaan en tot het handigste kookhulpje ooit moeten verkozen worden, vormpjes om zelf pralines te maken die naast die van de winkel mogen liggen, meters vol kleurige doosjes om al je zelfgemaakte lekkers in in te pakken, suikergoed, geconfijt fruit, noten, rolfondant (don’t ask), marsepein, allerlei pitten en zaden en bloemmengsels en siropen en suikeren roosjes en sneeuwmannetjes…. Meestal zijn dergelijke zaken enkel open voor professionelen, maar hier kan je enkele dagen per week ook als particulier terecht. De winkel lijkt daar ook op voorzien te zijn. Naast mastodontverpakkingen (5000 ouwelvellen, om maar iets te zeggen), kan je een heel aantal producten ook in redelijke porties kopen. Noten en fruit, bijvoorbeeld, maar ook bloemmengsels (voor pizza, voor stokbrood, voor grof brood, voor melkbrood…) zijn te vinden in hoeveelheden die in een normale keukenkast passen.

winkel

Ook handig: een grote parking (die ik naar goede gewoonte los voorbij was gereden, wegens vanaf de straatkant haast onzichtbaar) en heel vriendelijke mensen aan de kassa. Dat kan ook komen omdat ik daar zelf zo vreselijk blij stond te glunderen natuurlijk. Laat het me zo stellen: als ik ooit trouw, leg ik hier mijn huwelijkslijst. Ik ben er van overtuigd dat elke keukentijger met een boon voor zoetigheid zich net zo zal voelen.

Het Gents Bakkerhuis kan je vinden in de Drongensesteenweg 86 en ook op www.gentsbakkerhuis.be.

© 2009 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

 1. Reactie van William

  Een aanrader! Het is een paradijs (voor de liefhebbers van koken en bakken althans)

 2. Reactie van Ruttiee

  ga naar dit spel is echt de max!! 2 minuten per dag om te spelen! http://rutgerboyke.mybrute.com

 3. Reactie van jonathan

  ‘k ben er gisteren toevallig ook gepasseerd (niet toevallig dat ik naar daar ga, wel toevallig dat het gisteren was), achter alweer een nieuwe voorraad broodverbeteraar, deze keer ook een portie ijsverzachter en speculaaskruiden meegebracht.
  Je mag trouwens jouw andere adresjes (zoals het veel te onbekende Vits-Staelens waarover je’t had, die kende ik ook al), gerust delen, hoe meer ontdekkingen hoe beter ;)

  • Reactie van els

   De Vits is een fantastische winkel! Maar als ik meneer wat mankend door de rekken zie wandelen (en het hondje soms ook) vraag ik mij af hoe lang het nog gaat duren voor hier een einde aan komt… (oh neen, ik mag er niet aan denken!)

   • Reactie van jonathan

    Ik ken die winkel al bijna 10 jaar, en ‘k vraag me dat al even lang af.
    Vooral sinds ik heb horen waaien dat zijn zoon het niet ziet zitten om de zaak over te nemen.

 4. Reactie van nice as ice

  Ik ben de slechtste kok ter wereld. In de keuken geraak ik volkomen in paniek. Vandaar dat ik dit artikel zo ontzettend goed kan appreciëren. Wat moet het héérlijk zijn om zo’n passie te hebben voor bakken, koken etc (zucht).

 5. Reactie van jan

  de url ontbreekt een ‘s’. http://www.gentsbakkershuis.be/

 6. Reactie van Sophie

  Suuuuperbedankt voor dit adresje! Je vindt er werkelijk alles!

 7. Reactie van rony coeckaerts

  ooit, nog maar acht jaar geleden, had ik twee ovens en was ik een verwoed hobby.bakker: taartjes, boterkoeken, vlaaien, fruittaarten en alle mogelijke bakresultaten.
  jij begint de smaak te krijgen en ik wens je het beste en veel succes. echt.
  stel je voor: geen oven !,alleen een wokpan. geen gist, alleen rijstbloem, geen boter(maisolie wel), geen melk laat staan room, geen kristalsuiker.
  ik sta hier met dat zweepje te kloppen voor dood.
  kleukenrobbots, vergeet het!
  een gewoon gebraad of gehaktbrood, vergeet het. gehaktballetjes vreet ik hier.
  ik zal er mij moeten bij neerleggen: vijftig jaar kookervaring de vuilbak in.
  nu ja, krabben en kwallen zijn ook lekker. in de wok.
  en toch denk ik: ik zou er er toch dat iets meer aan kunnen toegevoegd hebben: smaken die uiteindelijk wij in vlaanderen hebben leren kennen en gebruiken van over de hele wereld.al die groenten, kruiden, specerijen, allemaal van die bruine mannen.
  dat vergeten die “vlamingen” soms. pak gewoon alle dingen uit hun keuken weg dat “immigrant” is en de muis in hun voorraadkast valt dood.
  veel plezier met je kookexperimenten.

 8. Reactie van dirk schelstraete

  Heeft er iemand van de bakkers ervaring met het maken van paté?
  Alvast bedankt voor de tips.
  Dirk

 9. Reactie van Brigitte Hauwaert Weatherford

  Hello, could I have your catalogue please by email.
  Thanks and regards,
  Brigitte

 10. Reactie van Aarti

  ben op zoek naar hobby bakkers in Gent die geinteresserd zijn om een lekker taart te bakken voor mijn zoontje zijn eeste verjaardag. iemand?