De Komkommertijd (revisited)

donderdag 19 mei 2011 18u12 | Gudrun | 2 reacties
Trefwoorden: , .

Ook al hadden we het er blijkbaar vroeger al over gehad, ik had zelf nog nooit van de Komkommertijd gehoord. We hadden net met een paar een paaswake gezongen in de Sint-Baafskathedraal, en wilden nog iets eten. De vegetariër van het gezelschap stelde dus de Komkommertijd aan de Reep voor, en waarom ook niet?

Bij het binnenkomen was ik al aangenaam verrast: een heerlijk zonnig terras in vrolijke felle kleuren. De formule van het restaurant is eigenlijk zeer eenvoudig: voor 12,50 euro mag je zoveel eten als je wil van het buffet, de drankjes (veelal bio, geen cola hier) betaal je er wel bij, wat logisch is.  ‘s Avonds en in het weekend betaal je 15 euro voor het buffet.

Komkommer

Voor 2 euro kreeg ik een sinaasappel-mangosap voor de neus, en trok ik met mijn bord naar binnen. Ik moet zeggen, toen ik hoorde dat het niet alleen vegetarisch was, maar zelfs veganistisch (dus ook geen eieren, zuivel of andere dierlijke producten) had ik toch wat mijn twijfels. Ik moet toegeven: de flauwe vegetarische schotels in veel andere (gewone) restaurants kunnen hier een puntje aan zuigen.

Er was een pikante schotel met bataat, champignons gevuld met tofu, een knolselder-aardappelgratin, een rijstschotel, kroketjes (met iets in dat ik nu vergeten ben, maar wat heel erg lekker was), kleine loempia’s, en dan natuurlijk ook allerhande koude groentegerechten en salades. Ik heb vrij voorzichtig opgeschept de eerste keer, maar stond al gauw met veel gusto opnieuw aan te schuiven. Vlees of vis heb ik totaal niet gemist, en ik had ook niet snel opnieuw honger, wat een wel vaker gehoorde klacht is over vegetarische maaltijden. Het heeft me vooral enorm gesmaakt.

Komkommer

Als dessert stond er een chocoladetaart die verdacht veel weg had van een heerlijke, zij het licht afwijkende brownie. Zonder na te denken vroeg ik of ik een koffie verkeerd kon krijgen, waarop een vrolijk maar zeer gedecideerd “Nee” volgde. Enigszins verbouwereerd stond ik even te kijken naar het grijnzende gezicht van de ober, tot uiteraard mijn frank viel: in een veganistisch restaurant is er geen melk. Uiteraard. Ik kreeg wel netjes een mooi kannetje kokosmelk geserveerd bij de koffie (met biosuiker en een oxfamchocolaatje) maar dat is toch lang niet hetzelfde, en heeft zelfs een zurige smaak.

Note to self: hier kom ik nog terug, zeker op een zonnige zomermiddag, maar de koffie zal dan voor een terrasje in ‘t stad zelf zijn. Met véél melk!

Komkommertijd, Reep 14, 9000 Gent.
Open: 11u45 – 14u30 en 18u00 – 22u30, gesloten op maandag en dinsdag.
Reservatie: 0485/73.16.17
Studenten, leden van EVA vzw, Gents Milieu Front en Voor Moeder Aarde krijgen een korting van 10% op het buffet.

© 2011 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Lies

    Inderdaad lekker eten daar. Ik vraag mij wel af of wat je er ‘s avonds te eten krijgt wel vers klaargemaakt is en dus niet gewoon hetzelfde van ‘s middags, maar dan opgewarmd.

    Als ik kan, eet ik er ‘s middags. Het kost minder en mij smaakte het ‘s middags altijd beter dan die ene keer dat ik er ‘s avonds was (maar dan kan natuurlijk toeval zijn).

  2. Reactie van Robert

    Hopelijk is het er nu beter, bij mijn laatste bezoek was men op zoek naar een kok(es).Wat er toen aangeboden werd was triest.