MiramirO: Zoutloos

zaterdag 26 juli 2014 14u20 | San | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , , .

miramiro_affiche14 Toen ik een paar jaar geleden tijdens de Gentse Feesten voor Gentblogt begon te schrijven (ik keek er de archieven op na: dat was in 2008) deed ik de voorbeschouwing voor het allereerste MiramirO festival, maar bij de taakverdeling liet ik de productie van Studio Orka aan mij voorbij gaan. Ik kende hen niet (foei voor mijzelf) en er waren genoeg andere voorstellinge te zien waar ik mijn toen 2-jarige zonder veel problemen wel mee naartoe kon nemen.

Ook in 2009 of in 2010 greep ik de kans niet om kennis te maken met dit fantastische gezelschap, want dat zij fantastisch zijn, dat ontdekte ik eindelijk in 2012 (in 2011 waren ze er immers niet bij). Uiteraard was ik niet verwonderd toen dit vorig jaar nog eens bevestigd werd.

Toen het programma van MiramirO op de persvoorstelling werd bekendgemaakt, bleek de reputatie van Studio Orka zichzelf al vooruitgelopen te hebben: op dat moment was de voorstelling online reeds volledig uitverkocht. Ik was er het hart van in. Geen Studio Orka dit jaar. Een prestatie op zich voor het gezelschap uiteraard, maar leuk is anders. Gelukkig hadden de mensen van MiramirO nog een gouden tip voor mij: online waren er dan wel geen tickets meer beschikbaar, maar zij hadden gehoord dat hun partner Fnac, die ook tickets verkocht, nog een aantal tickets liggen had. Ik denk dat ik nog nooit zo snel een persconferentie verlaten heb om onmiddellijk naar de Fnac te trekken en te kijken wat er nog van aan was. Toen ik daar toekwam hadden ze letterlijk nog 16 tickets beschikbaar: 7 tickets voor de voorstelling van vrijdagnamiddag, 2 tickets voor die van de avond en 7 tickets voor de voorstelling van zaterdagmiddag. Aan de telefoon was er iemand aan de lijn die tickets reserveerde voor zaterdagmiddag, ons gezelschap was met minimum 6, dus nam ik onmiddellijk de 7 tickets voor de voorstelling van vrijdagnamiddag. Oef! Missie geslaagd!

140725-GF8-010

Gisteren stonden wij dan aan het woon- en zorgcentrum De Vijvers, want dat was de locatie die Studio Orka dit jaar uitgekozen had. Zoutloos gaat over Palmira, een bewoonster van het zorgcentrum, die ‘het baasje van de dag’ is. Want de bewoners worden ‘baasje van de dag’ op hun verjaardag en dan mogen zij kiezen wat er gebeurt. Palmira kiest voor een grote revue, met sketches, zang, goochelen, … en dus wordt alles in gereedheid gebracht door de medewerkers en bewoners om haar droom te laten uitkomen.

Veel meer over het verhaal zal ik niet vertellen, maar weet dat de sfeer weer volledig wordt gevat van hoe de meesten een zorgcentrum toch nog zien: de betuttelende houding tegenover onze senioren, de beperkingen die hen worden opgelegd, het behandelen van onze ouderen alsof het nog kleine kinderen zijn en tegelijk het verwijt aan het personeel als zij iets meer willen dan ‘hun’ bejaarden als een nummer te behandelen, maar als mens. Maar het gaat over zoveel meer. Het is ook een ode aan het leven en de fantasie. ‘Want het meervoud van lef is leven, zegt ons bomma’. Een hartverwarmend verhaal vol humor en hoop, levensdrift, geheime liefdes, familiale toestanden, vluchtroutes, passie en geluk …

Laten we besluiten dat u pech hebt, want hoe zeer ik de voorstelling kan aanraden, ze is volledig uitverkocht. Ik kwam buiten terwijl de tranen over mijn wangen rolden, en ik zal de enige niet geweest zijn. Maar ik heb evengoed hard gelachen en was ongelooflijk ontroerd. Alle emoties zijn aan bod gekomen.

Niet getreurd, uiteraard wordt de voorstelling nog gebracht, maar dan zullen jullie naar Theater op de Markt (Hasselt) in augustus of naar Theaterfestival (Brussel) in september moeten gaan.

Voor iederen mét tickets: geniet!

Met dank aan Woonzorgcentrum De Vijvers (Walstraat 1, 9050 Gentbrugge).

© 2014 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op MiramirO: Zoutloos

  1. Reactie van Hendrika

    Mijn hoge verwachtingen zijn meer dan ingelost. Deze voorstelling grijpt naar het hart en naar de keel, al is het aan de andere kant lang geleden dat mijn dochter en ikzelf nog zo hebben gelachen tijdens een toneelvoorstelling. Ongelooflijk hoe alle acteurs/actrices hun personage gestalte geven en een heel grote pluim voor de verantwoordelijken van setting en decor. Deze voorstelling laat je niet los en mijn dochter en ik nemen ons voor ze zeker een tweede maal bij te wonen. Ik ben een echte theaterfanaat en dit is werkelijk één van de uitsmijters van de laatste tijd.