Uitgelicht: week 36/2008 – taart

vrijdag 12 september 2008 17u04 | Bruno Bollaert | 1 reactie
Trefwoorden: , , .

uitgelicht, baby“Psst, nog niet binnengaan,” fluistert men mij toe als ik de gemeenteraadszaal wil binnenstappen: “ze zijn de taart nog aan ‘t snijden.” Ik werp een blik op de tafel waarlangs wel meermaals heerlijkheden worden bedeeld bij het binnenwandelen. Een gigantische –maar alsnog onaangesneden– biscuittaart blikt terug. Ik neem de raad ter harte en ga even nog mijn neus poederen.

Wanneer ik terugkom is de taart nog even maagdelijk als daarnet, dus besluit ik mijn vaste stek op te zoeken. De persmappen worden binnengerold –op een koffiekarretje– en als ik mijn exemplaar ga afhalen krijg ik nog drie bijlagen in mijn handen gestopt. Stadsmussen onder dak 2 is een verzorgde uitgave van de Dienst Monumentenzorgen, die ons was beloofd in het kader van de aankondiging van Momumentendag, vorige week; de Beleidsnota Internationale Samenwerking 2007-2012; en een dikke map van het AG SOB Gent over het Project Stedelijke Woonkavels. Vanuit mijn ooghoeken zie ik schepen Temmerman echter met een stuk taart haar plaats opzoeken: hoog tijd om nog eens achteloos langs die tafel te passeren.

Samen met de stadsfotograaf neem ik wat foto’s van de taart, en als beloning krijgen we een extra groot stuk. “Met fruit of eerder met marsepein, meneer?” Gezien ik nog een klein beetje mijn reputatie van gezonde mens wil hoog houden, opteer ik toch maar voor het fruit. Net als ik naar mijn plaats terugstrompel, wordt mij ook een koffie ingeschonken. Wat mij betreft mag het beginnen.

Aan het geroezemoes rond de taart lijkt geen einde te komen, tot voorlichtingsambtenaar Hilde Ballegeer heel beslist het journaille verwelkomt en de burgemeester gezwind van wal steekt. Iets over de beleidsnota –maar die zullen we eerst moeten doornemen voor we daar iets zinnigs over kunnen zeggen– en vervolgens over de zustersteden. Binnenkort ontvangt Gent vijf van de zeven zustersteden –tenminste vertegenwoordigers daarvan– met als doel de banden en samenwerking te verstevigen. Dat lijkt ons een goede zaak, want met sommige van die steden had men al jaren geen contact meer.

“Mijn bijdrage zal heel kort zijn,” voorspelt schepen Mathias De Clercq, “want ik moet zo meteen gaan trouwen.” En mag dan meteen bij zijn collega’s uitleggen dat nee, nee, hij zelf niet trouwt want dan had hij zijn kostuum niet aangedaan natuurlijk. We horen kort iets over duurzaam woon-werkverkeer in Baarle-Drongen; drie informatiegidsen voor jongeren, een gratis voetbalmatch voor nieuwe inwoners; en de boekenmarkt. We gaan er zelf ook even rap door, vandaag, maar we komen er nog op terug.

Ons stuk taart is reeds lang verorberd, net zoals dat van schepen Karin Temmerman, maar die trakteert ons nog gauw op wat uitleg bij het Project Stedelijke Woonkavels. Veel te mooi om hier zomaar en passant te vermelden, dit is voer voor een eigen artikel.

Wie wil deelnemen aan de uitdaging van de Klimaatwijken, heeft nog tijd tot 15 oktober om zich in te schrijven, vertelt schepen Martine De Regge. Inschrijven kan o.a. via de website van vzw REGent, waar wij toch even moesten zoeken voor we op de juiste pagina terecht kwamen. U hoeft natuurlijk niet deel uit te maken van een Klimaatwijk om verantwoord met energie om te springen, voeg ik er zelf nog eventjes aan toe.

Voor schepen Lieven Decaluwe mag afsluiten, word ik nog even door de taart afgeleid. Het was al een hele tijd geleden dat ik nog eens zo’n biscuittaart had gegeten, en eigenlijk, bedenk ik plots, zou ik dat zelf ook wel eens willen bakken. Onlangs was ik nog een recept op internet tegengekomen. Euh.. genoeg taart, ik zal straks bij de Mokabon wel een toast kramiek bestellen. Uiteindelijk heb ik het in de Mokabon bij een koffie gehouden, maar ik ben daarna wel in de K.ROES.L gaan lunchen: pannenkoek met broccoli, bloemkool en tomaat, zonder room of kaas alstublieft. Staat niet op de kaart, maar de eigenaar maakt er absoluut geen problemen van als ge uw eigen vulling samenstelt.

Edoch, schepen Decaluwe mocht afsluiten. Mijn excuses, beste lezers en beste schepen, voor deze korte zijsprong. “Het weekend,” zo begon hij, “is een ideaal moment om na een drukke werkweek eens wat tot rust te komen. Maar het zal ook niet voor dit weekend zijn, vrees ik.” Ik had overigens zelf al een lijstje gemaakt, zoals voor vorige weekend, maar wegens tijdsgebrek is er geen artikel van gekomen. Edoch, ik neem graag wat werk uit de schepen zijn handen –con permiso.

Zaterdag 13 september is er de cultuurmarkt, onder het motto ‘Gent, van alle culturen thuis’; Odegand, het openingsfeest van het Internationaal festival van Vlaanderen; en Rockconcours De Beloften op Coyendans. Zondag 14 september is er Open Monumentendag; Gent Fietst!; de Grote Tafel in Muide-Meulestede; en de Boekenmarkt op de Ajuinlei viert haar eerste verjaardag! U vult maar aan in de reacties.

We hadden het kort even over een oproep voor sociaal-culturele projectencultureel revitaliseren van stad en wijken‘. Gent doet al flink wat inspanning hiervoor, dacht ik, en het is goed om zien dat dit nog verder wordt uitgewerkt. Cultuurdemocratisering heet het, en dat is van cruciaal belang voor onze maatschappij. Erm… maar ik word misschien iets te lyrisch.

uitgelicht, baby

De taart is terug! Want het was niet zomaar een taart, maar een verjaardagstaart, waar in grote chocoladeletters “Kunsthal St-Pietersabdij” en -cijfers “50″ was op aangebracht. Jawel: reeds vijftig jaar organiseert Kunsthal Sint-Pietersabdij tentoonstellingen. Dat wordt gevierd op zaterdag 27 september, met grootse festiviteiten. Maar gezien we dit weekend al volgeboekt zitten, en het volgende weekend daardoor nog lichtjaren ver lijkt, komen we daar volgende week uitgebreid op terug. Neemt u nog een stukje taart ondertussen?

© 2008 GENTBLOGT VZW

E̩n reactie op Uitgelicht: week 36/2008 Рtaart

  1. Reactie van Roland

    Ik lees dit nu om 3.09 uur in de nacht en ik rammel van de honger en van de goesting in een lekker stukje taart. waar in Gent ….. nog te vinden om dat uur?