De Appelier

vrijdag 24 december 2010 11u14 | josie | 6 reacties
Trefwoorden: , .

Als vegetariër al 6 jaar in Gent wonen en toch nog nooit in De Appelier gegeten hebben, het was een beetje raar. Maar nu ik tijdelijk om de hoek woon van een van de pioniers wat betreft veggie food in Gent (volgens de site biedt het eethuis nu al 30 jaar tweemaal daags een dagschotel aan, respect!) kon een bezoek niet langer uitblijven. En zo trok ik vanmiddag met mijn moeder op ontdekkingstocht.

Het was nog maar net twaalf uur gepasseerd en een werkdag bovendien, dus ik verwachtte een rustig restaurant. In De Appelier bleken alle kleine tafeltjes echter gereserveerd of reeds volzet. Maar geen nood, het is er blijkbaar de gewoonte om dan gewoon aan te schuiven waar nog plaats is en dus vonden we een plekje aan een ronde tafel voor zes waar nog een andere dame zat te eten.

De Appelier is gevestigd in een mooi herenhuis langs de Gentse kleine ring. Binnenin is het supergezellig dankzij het houten meubilair, de mooie schouw, de gezellige kachel, plankenvloer en de schilderingen aan muren en plafond. Maar ook door het vriendelijke personeel.

Appelier Appelier
(Foto’s: website De Appelier)

Het menu is beperkt, wat in deze dagen van eindeloze keuzevrijheid best verfrissend werkt. Je kan de dagschotel krijgen in verschillende formaten (een klein bord voor 10 euro, een gewoon voor 11 euro en voor de veelvraten is er voor nog een euro extra een extra grote versie) of er een menu van maken door aan te vullen met de dagsoep en thee of koffie achteraf. Daarnaast kan je ook enkel soep krijgen (2,5 euro), een seizoensalade (10 euro) of rauwkostschotel (8 euro).

We besloten het simpel te houden en net als ons tafelgezelschap te gaan voor de gewone dagschotel van 11 euro. Daarbij bestelden we dan nog een ultrazure en verfrissende biolimonade op basis van Siciliaanse citroenen.

Na enkele minuten kwamen de dagschotels al op tafel. Net zoals in de andere veggie resto’s in Gent werkt de Appelier volgens het principe ‘een bord gevuld met een hele hoop verschillende groenten aangevuld met twee porties granen of rijst’. De ‘gewone’ dagschotel bleek een enorm bord te zijn volgestapeld met diverse soorten kleurige groenten; een smeuige pompoenpuree, couscous, een soort zwarte rijst, sla met een heerlijke witte dressing, rauwe komkommers, scheutjes, gestoofd witloof met een heerlijk zacht sausje dat de bitterheid van het witloof wat verzachtte, fijn gekruide worteltjes en kikkererwten, rode bietjes en een stukje heerlijke quiche. Elk ‘hoopje’ op het bord heeft een eigen karakter en was origineel en met veel smaak bereid, waardoor zo’n schotel een ware ontdekkingstocht en verwennerij van je smaakpapillen is. Dat is ook nodig, want je wil niet dat alles een soort flauwe eenheidsworst wordt. Mijn moeder noch ik kregen ons bord leeg, ook al hebben we beiden met veel smaak zitten lepelen. En dan hadden we nog getwijfeld of we de menu zouden nemen… Ook de lekker klinkende desserts die omschreven werden op het krijtbord in de gang hebben we dus helaas niet kunnen uittesten. Volgende keer neem ik een kleine dagschotel en zo’n dessertje denk ik.

Ondertussen zat het restaurant tot de nok gevuld met een zeer divers publiek: studenten, gezinnen met kleine kinderen, senioren, werkende mensen die in hun eentje snel een gezonde hap zoeken, … Aan onze tafel verschenen en verdwenen mensen.

Voor twee ruime dagschotels en twee lekkere biofrisdranken betaalden we nog geen 25 euro, dankzij de korting die ik via mijn Eva lidkaart kreeg. Ook studenten krijgen hier trouwens korting. Mij zien ze hier zeker terug, zeker in de zomer, want het tuinterras dat nu ondergesneeuwd lag, zag er zeer aanlokkelijk uit.

De Appelier, Citadellaan 47, 9000 Gent, 09/221.67.33

© 2010 GENTBLOGT VZW

6 reacties »

 1. Reactie van Lies

  De Appelier is inderdaad een aanrader.

 2. Reactie van Ciesvandekwis

  Klinkt best te doen. Ik ga gewoonlijk een pla’ke uit de muur halen bij Wakamé, maar deze wil ik zeker es proberen.

 3. Reactie van WPV

  Ik herinner me nog hoe ik als kind met mijn ouders en broers in de Appelier ging eten. De kinderen mochten elke keer in de keuken gaan om onze schotel zelf samen te stellen.
  Het is ondertussen al een tiental jaar geleden dat ik er ben geweest, maar ik neem aan dat alles nog steeds op min of meer dezelfde manier verloopt.
  Ook een aanrader voor gezinnen, dus.

 4. Reactie van Anne R.

  Zeker als ik naar de foto van het bord kijk blijkt inderdaad alles nog zoals minstens 10 ( 20 ? ) jaar geleden. Ik vind vegetarisch eten af en toe best lekker maar vraag me echt wel af waarom er in de verste verte niets wordt gedaan om een bord er ook maar iets appetijtelijker te laten uitzien. Neen, als ik vegetarisch wil eten zit er niets anders op dan thuis te koken waar ik wel een eigentijdse en meer elegante versie kan brengen.

 5. Reactie van Justice

  That’s the thikning of a creative mind

 6. Reactie van Jimmy

  Ik herinner me nog hoe ik een vijftien jaar geleden elke week naar den Appelier ging, wanneer me gevraagd werd waarom zei ik steevast ” omdat één keer per maand vegetarisch” genoeg was… Ik kreeg dan onbegrijpende blikken… De waarheid was veel eenvoudiger, ik vond het gewoon lekker! En gezellig! En het was betaalbaar! En het personeel was niet alleen vriendelijk, het personeel was ook aangenaam in omgang! Is het in 15 jaar niets verandert? Goed zo! Misschien wordt het hoog tijd dat ik mijn gezin laat kennis maken met dit eet tablissement… Als het goed is, waarom zou je veranderen? Zoals we in de States zegden: if it ain’t broken, don’t fix it!